Hvis der er lidt for meget stress i hverdagen, og musklerne er begyndt at svinde ind, så burde du måske tage en tur på yogamåtten.

. En stresset hverdag kan få skuldrene til at kravle helt op og sidde forkrampet fast omkring ørerne.

Kropsholdningen er måske også blevet lidt kedelig efter mange timer dagligt foran en skærm. For slet ikke at tale om musklerne, der virkelig har taget sig en slapper.

Men hvad er så kuren?

Prøv en tur på yogamåtten, så kan du faktisk mærke en forskel både på stressniveauet, kropsholdningen og muskelmassen, lyder det samstemmende fra yogainstruktør og foredragsholder Simon Krohn og coach og yogatræner Maria Juhl.

Mange oplever, at de bliver mere rolige, og måske sover de bedre om natten og bliver mindre stressede, siger Simon Krohn.

- De fleste yogastilarter er meget kropslige, og det giver smidighed, kropsligt velvære og mange oplever, at de er mere til stede i kroppen, siger han og uddyber:

- Mange af os er meget oppe i hovedet hele tiden. Når man har været til yoga, går man ud og er langt mere krop.

Yogalærer og coach Maria Juhl tilføjer, at det er vigtigt at mærke efter i kroppen og mærke sine grænser.

- Det er ikke en konkurrencesport, så luk øjnene og glem de andre omkring dig. På den måde er yoga faktisk en antisport. Det skal ikke gøre ondt for at gøre godt - du må ikke overhøre kroppen signaler - det handler faktisk om at lytte til den, fortæller Maria Juhl.

Yogaen er god til at styrke kernemuskulaturen, særligt omkring taljen og omkring bækkenet.

Kernemuskulaturen kommer nemlig på hårdt arbejde, når man kontrolleret skal holde de forskellige yogastillinger, siger Simon Krohn.

- Nogle af de muskler, som til daglig arbejder for lidt, får travlt. Og nogle af dem, der ofte arbejder lidt for meget, de bliver strakt ud, forklarer han.

Yogaen indeholder også en filosofisk lære om harmoni. Mange begynder til yoga for at opnå øget smidighed og styrke - og så oplever de pludselig, at det rammer noget mere elementært indeni, fortæller Simon Krohn.

Kom godt i gang:

- Det findes et væld af forskellige typer af yoga. Læs lidt om de forskellige typer og prøv så nogle forskellige af i praksis. Måske er du mest til de indadvendte former som yin yoga og hatha yoga eller mere fysisk udfordrende som vinyasa. Du kan også veksle mellem formerne.

- Prøv forskellige undervisere af. Det er vigtigt at finde en underviser, som du er tryg ved, og som du føler den rigtige kemi med. Det er ikke sikkert, du rammer plet første forsøg, så hav tålmodighed.

- Hvis du vil mærke, at effekten af din yogatræning hele tiden bliver større, så skal du nok ramme yogamåtten to gange om ugen.

- Det kan være en fordel at begynde yogatræningen i et yogacenter. Så er der en underviser til at guide dig - og den opgave består lige så meget i at skabe en stemning og afslapning. Det kan sagtens suppleres med hjemmetræning, eventuelt med hjælp fra videoklip på nettet som på Yogavivo.dk.

Kilder: Yogainstruktør Simon Krohn og yogalærer og coach Maria Juhl

/ritzau/FOKUS