Sjove snacks, rugbrødsmadder og rester fra aftensmaden kan udgøre ingredienserne til en lækker frokost, der ender i maven og ikke i skraldespanden.

København. Snart ringer klokken ind til et nyt skoleår, og det betyder, at der igen skal smøres madpakker.

Det behøver ikke være avanceret, selv om det kniber med tiden og kreativiteten om morgenen. Med få trick kan man nemlig gøre madkassens indhold velsmagende, sundt og spændende.

Til de helt små er klassiske rugbrødsmadder med lækkert pålæg og gnavegrønt en god base, der giver masser af mæthed.

Samtidig er madpakken genkendelig og overskuelig, og så kan man altid supplere rundtenommerne med spændende snacks, blødere grovbrød og eksempelvis en rest fra aftensmaden, anbefaler Louisa Lorang, der er madskribent og kok i blandt andet "Go' Morgen Danmark".

- Når man ved, at basismadpakken er på plads, så kan man altid lægge noget nyt, spændende og anderledes i. Det kan være alt fra frugtstænger, tørret frugt og nødder til oliven, tang- eller kålchips. Hvis ikke de får det spist, så pyt, for de har stadig basismadpakken, siger hun og fortsætter:

- Mange skoler har pause ved titiden og en rigtig spisepause senere, men læg også noget af det, der virkelig batter og mætter, som grøntsager og groft brød, tidligt.

Hvis barnet i en periode absolut kun vil have leverpostejmadder og gulerødder med, så nyd, at det er nemt at smøre madpakken.

Når børnene bliver større, vil mange nemlig gerne have noget andet med end den klassiske klapsammen.

Her er rester fra aftensmaden geniale at bruge til næste dags frokost, og man sparer tilmed tid og penge, tipper madskribent Kaja Nymand.

- Når jeg laver madplan, tænker jeg både på aftensmaden, men også på hvad jeg kan bruge til madpakken, siger hun og uddyber:

- Skal man have kylling, så lav noget ekstra, og kom det ned i madkassen. Til teenagerne kan man lave kyllingesalat med pasta i, og til de små kan man bruge kødet som pålæg.

Efter skolereformen er dagene blevet længere for mange elever, og det kræver solide madpakker med masser af energi i.

Sukker hører ikke hjemme i madpakken, men man kan stadig sagtens lave søde og sunde sager.

- Det kan være små snackkugler af nødder og dadler, som nærmest smager af slik. Det giver et boost, siger Kaja Nymand.

Fakta: Den gode madpakke

- Børns smagspræferencer udvikler og ændrer sig, så hold madpakkesnakken i gang, og involvér børnene.

- Tænk madpakken ind i aftensmaden, og brug resterne til frokost næste dag. Det kan være alt fra lasagne og wokretter til kylling og frikadeller.

- Put resterne i en bøtte om aftenen, og pak grønt og snacks, så du kun skal bruge tid på at smøre friske madder om morgenen.

- Skær grøntsager ud til flere dage, og put dem i en bøtte i køleskabet. Især gulerødder, agurker, spidskål og blomkål er blandt børnenes favoritter. Servér det eventuelt med en dip.

- Har man luft i økonomien, kan man også købe udskåret grønt og frugt.

- Lad rugbrød og grønt udgøre basen i især de små børns madpakke. Rester, salater og sandwich hitter hos teenagerne.

- Supplér madpakken med spændende, sunde og søde snacks.

- Bag en ordentlig plade pølsehorn og pirogger med børnene om søndagen, så der også er til fryseren, og pep madpakken op med dem.

- Får børnene af en eller anden grund ikke spist op, så bed dem om at tage resterne med hjem for at undgå madspild.

Kilder: Louisa Lorang, Kaja Nymand.

/ritzau/FOKUS