Begræns mængden af pesticider midt i middagsmaden ved at ordne de grønne ingredienser, inden de puttes ned i salaten.

København. Smider man ferskner, æbler og agurker ned i indkøbskurven fra konventionelle producenter, der har brugt pesticider, kan der være en risiko for, at der er rester fra sprøjtemidler mod eksempelvis insekter og svampe på lækkerierne.

Vil man undgå, at det hele ender midt i middagsmaden, er det vigtigt at skrælle og skylle de grønne ingredienser grundigt, inden man spiser dem.

Det kan nemlig få en del af resterne væk, siger seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Bodil Hamborg Jensen, der arbejder i Afdeling for Risikovurdering og Ernæring.

- En stor del af pesticidrester sidder typisk i skrællen på en afgrøde, og derfor kan vask og skrælning reducere indholdet, forklarer hun.

Grænseværdierne for pesticidrester fastsættes på EU-niveau, oplyser Fødevarestyrelsen. Det gælder blandt andet frugt, grønt, korn- og animalske produkter som kød, æg, mælk og honning.

Mens man kan skylle og skrælle eventuelle pesticidrester væk fra frugt og grønt, er det anderledes i animalske produkter. Her kan pesticidresterne være i de færdige produkter, hvis dyret har indtaget afgrøder, der er sprøjtet med pesticider.

Bodil Hamborg Jensen understreger, at man godt kan spise sprøjtebehandlede fødevarer, så længe grænseværdierne overholdes og disse EU-fastsatte værdier skal overholdes af producenterne.

- I risikovurderingen af en grænseværdi regner man som udgangspunkt ikke med, at pesticidet vaskes af. Så derfor er der ikke nogen sundhedsmæssig risiko ved at spise frugt og grønt, der overholder grænseværdierne, for så vidt angår pesticidrester, forklarer hun og tilføjer:

- Men som udgangspunkt er det altid en god idé at vaske frugt og grønt, da virus og bakterier kan overføres fra frugt og grønt. Hvis man helt vil undgå pesticidrester, skal man købe økologiske fødevarer, da disse som udgangspunkt er fri for indhold af pesticider.

Hvor længe, man skal skylle sine grønne ingredienser under vandet, afhænger af, hvilke pesticider der er blevet brugt, og hvilket frugt og grønt man bruger.

På Fødevareinstituttet har en undersøgelse med sprøjtebehandlede jordbær vist, at en tredjedel af to typer pesticider kunne fjernes ved at skylle bærrene under vand i 20 sekunder, mens en tredje type pesticid kunne fjernes 19 procent efter skylningen.

Fakta: Undgå eller begræns pesticider

- Dyrk dine egne grøntsager og frugter.

- Vælg dansk frugt og grønt, som generelt har færre pesticidrester på og i sig end importerede.

- Køb sæsonens friske råvarer af frugt og grønt.

- Vælg økologisk, hvis du vil undgå pesticider.

- Brug revet citron- eller limeskal fra økologiske citrusfrugter.

Kilde: Fødevareinstituttet.

/ritzau/FOKUS