Har man ikke andre lånemuligheder og mangler akut penge, kan afbetaling være den sidste udvej. Men pas på, at et overforbrug ikke ender i en gældsspiral.

København. En ny smartphone, et fjernsyn eller et ur kan være fristende at købe på afbetaling, hvis kontoen er slunken.

Men afbetaling kan lynhurtigt blive en økonomisk glidebane, advarer seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

- Hvis ikke man har kunnet spare op nu, hvordan kan man så tro, at man kan betale af på det i morgen? Man bliver nødt til at slå den logiske del af hjernen til og ikke kun reagere på den impulsive del, siger han.

Skal man eksempelvis starte på universitetet efter sommerferien og akut mangler nogle vigtige studiesager, kan man godt helt ekstraordinært købe det på afbetaling, hvis man absolut ikke har andre muligheder.

Derimod er forbrugsluksus som nye møbler, fordi man er træt af sidste års model, hovedløst at stifte gæld for.

- Hvis man skal låne penge i det hele taget, skal det være til noget, der giver et afkast, og det gør en uddannelse. Hvis det er en fornuftsbetonet investering og engangsting, kan det selvfølgelig være nødvendigt, men jeg advarer mod, at det bliver en livsstil, siger Morten Bruun Pedersen.

Ifølge direktør og finansiel rådgiver hos uvildige.dk Brian Stjernholm er det enormt vigtigt, at afbetalingstiden ikke er længere, end hvad produktet kan holde til.

- Hvis en computer har en levetid på to-tre år, og afbetalingen løber over fem-seks år, står du med samme problem om tre år, siger han og uddyber:

- Det betyder, at man har brug for en ny computer, men formentligt ikke har sparet op til den, fordi man stadig afbetaler på den gamle.

Selv om nogle afbetalingslån umiddelbart kan se billigere ud end banklån, kan det ende uoverskueligt dyrt. Nogle afbetalingslån er rente- og gebyrfrie, men overholder man ikke sin del af tilbagebetalingsordningen, kan man blive straffet økonomisk hårdt.

- Man skal være sikker på, at man har råd til at betale pengene. Problemet er, at hvis først man tager et lån, som man reelt set ikke har råd til at afbetale, kommer man til at mangle noget andet i hverdagen, som måske er mere essentielt end et nyt fjernsyn, siger Brian Stjernholm og advarer:

- Hvis man så mangler penge til mad eller elregningen, er man måske tvunget til at låne til dét. Låner man først penge for at betale et lån, er man i en gældsspiral.

Skal man absolut købe på afbetaling, bør det være ting af værdi som eksempelvis en cykel. Kommer man i økonomiske problemer, kan man nemlig altid sælge den igen og indfri noget af gælden. Det kan man ikke med forbrugsluksus som en rejse, forklarer Brian Stjernholm.

- Hvis man får nej i banken til et forbrugslån, kan man måske godt komme til at føle det som en løftet pegefinger. Det er sjældent derfor, siger han og fortsætter:

- Det er som regel på baggrund af en grundig kreditvurdering, så man skal overveje, om der kan være noget rigtigt i den vurdering.

Brian Stjernholm anbefaler, at man altid søger efter andre alternativer for at sikre, at man får det billigst muligt.

- Har man stabil og normal indkomst, så sørg for, at den er tilrettelagt sådan, at du også lægger penge til siden.

Fakta: Afbetaling eller ej?

- Lån kun, hvis det er den absolut sidste mulighed.

- Lån kun til akutte ting.

- Undgå at låne for at betale af.

/ritzau/FOKUS