Siden barndommen har vi fået at vide, at rugbrød er godt og sundt. Derfor er det også tit rugbrød, der lander på danskernes frokosttallerken.

Men ikke alle rugbrød er lige sunde. Derfor er det godt at kigge på indholdet af fuldkorn, når du står med brødet i butikken.

- Rugbrød er en god kilde til fuldkorn, som er en god kilde til vitaminer og kostfibre samt en god mæthedsfølelse. Derfor skal man gå efter rugbrød med højt indhold af fuldkorn. Det kan være en hurtig hjælp at gå efter brød med det orange fuldkornsmærke. Hvis man bager brødet selv, skal minimum halvdelen af melet være fuldkornsmel, siger Lotte Schmidt Svendsen, som er klinisk diætist hos Diætisthuset.

Trine Enevold Grønlund fra Fødevarestyrelsen er enig i, at mærkerne på emballagen er den nemmeste vej til at vælge et sundt rugbrød.

- Hvis man vil vælge et godt rugbrød, skal man gå efter Nøglehulsmærket. Hvis man vil have et brød, der indeholder endnu mere fuldkorn, skal man kigge efter Fuldkornsmærket, siger Trine Enevold Grønlund fra Fødevarestyrelsen og tilføjer, at brødets udseende ikke kan afgøre, om brødet er groft og rigt på fuldkorn:

- Man kan godt finde et mørkt brød, som ligner et rugbrød, men som ikke indeholder særlig meget fuldkorn. Måske fordi producenten har tilsat noget, som gør brødet mørkere. Ved at kigge efter mærkerne, lader man sig ikke snyde af de hvidere brødtyper, som er blevet farvet, siger hun.

Senest har Kohbergs proteinbrød været i vælten, fordi det ligner et rugbrød. Nogle supermarkeder kaldte fejlagtigt proteinbrødet for et "rugbrød", men den betegnelse var ikke berettiget på grund af brødets høje indhold af hvede.

Lotte Schmidt Svenden mener slet ikke, det er nødvendigt at få ekstra protein igennem rugbrød.

- Rugbrød er primært en god kilde til fuldkorn, så hvis man ellers spiser varieret, er det ikke nødvendigt med ekstra protein i sit brød. Man kan hurtigt få dækket sit proteinbehov igennem andre proteinrige kilder som kød, æg, fisk og mejeriprodukter, siger Lotte Schmidt Svendsen og tilføjer:

- Det er bedre at få dækket sit behov for fuldkorn fra brødet, da danskerne generelt har svært ved at få spist de 75 gram fuldkorn om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Men med to skiver fuldkornsbrød og en lille portion havregryn, kan man dække behovet for de 75 gram om dagen, siger hun.

Det er ikke kun fuldkorn, man skal kigge efter på rugbrødets varedeklaration. Salt, sukker og fedt kan også gemme sig i de bløde brødpakker.

- Brød er generelt et af de steder, vi får meget salt fra. Rugbrød er ikke den største saltfælde, da de fleste rugbrød har Nøglehulsmærket og dermed maksimum indeholder 1,2 gram salt per 100 gram. Men i andet brød kan salt være et problem, siger Trine Enevold Grønlund fra Fødevarestyrelsen.

Kend din varedeklaration

- Rugbrød skal indeholde mindst otte gram kostfibre og maksimum syv gram fedt per 100 gram. Saltindholdet bør ikke overstige 1 gram per 100 gram.

- Nogle rugbrød kan have et højt indhold af sukkerarter. Det er fornuftigt at sukkerarter højst udgør 5 gram per 100 gram. Derudover kan der være et højt indhold af diverse kerner, som bidrager til et øget antal kalorier. Kerner som solsikke, græskar og lignende er ikke fuldkorn.

- Vælger man Nøglehulsmærket indeholder rugbrødet højst 7 gram fedt, 5 gram sukkerarter og 1,2 gram salt per 100 gram. Derudover indeholder rugbrødet mindst 6 gram kostfibre per 100 gram og 35 procent fuldkorn.

Kilder: Klinisk diætist Lotte Schmidt Svendsen og retsinformation.dk

/ritzau/FOKUS