Få en professionel kok og en vinkypers råd til at vælge den rigtige vin til en god og smagfuld gløgg. Prisen er nemlig ikke afgørende.

. Duften af kanel, allehånde, anis og kraftig vin breder sig fra den dampende varme gløgg på komfuret. Hvis du virkelig vil forkæle gæsternes ganer med lækker gløgg, så er det ikke ligegyldigt, hvilken vin du vælger.

Det mener vinkyper Malene Smidt Hertz.

- Uanset om man laver sin egen gløgg eller køber en færdig gløgg-ekstrakt, så er den valgte vin afgørende for den færdige smag, idet vinen bør være hovedingrediensen i en færdig gløgg, siger hun og uddyber:

- Det er ikke prisen, men kvaliteten og strukturen i vinen, der er afgørende. Det siger måske sig selv, at desto bedre kvalitet, desto bedre smagsoplevelse, når vinen varmes, men det er dog en sandhed med modifikationer. Det er som oftest langt vigtigere at bruge en høj andel vin. Mange billige færdigblandede gløgg har halvt vand og halvt vin i blandingen, forklarer Malene Smidt Hertz.

Når du står og kigger vinhylderne igennem, handler det altså hverken om at vælge den billigste eller den dyreste at smide i gryden. Det gælder om at finde en sød og kraftig vin for at opnå den rigtige smagsbalance.

Så inden du bare hælder den første, den bedste og måske billigste vin i gryden, så overvej, om smagen er velegnet. Der er nemlig smagsnuancer, der bliver forstærket ved opvarmning.

- Man kan fint bruge en hverdagsvin, så længe det lever op til en anstændig kvalitet, idet enhver "dårlig" smag i vinen forstærkes, når den varmes. Det betyder også, at vinen helst skal være friskoptrukket, siger Malene Smidt Hertz.

Det er altså ikke prisen, men matchet mellem gløggkrydderierne og vinen der er afgørende.

Krydringen i gløggekstrakt kan være forskellig, men ofte er der benyttet nelliker, kardemomme, kanel og stjerneanis, når der er tale om rød gløgg. Og så er der tilsat citrusfrugter samt kardemomme og kanel, når der er tale om hvid ekstrakt.

I begge tilfælde anbefaler Malene Smidt Hertz, at man vælger en vin, der er fadfri og har rundhed samt friskhed som bærende smag.

Spiritus i gløggen kan også gøre en forskel for smagen, forklarer Bo Jacobsen, som er kok hos Restaurationen og R vinbar. Den er nemlig med til at nedtone det meget søde i drikken.

- Det store problem med gløgg er som oftest, at der ikke er tilsat nok alkohol, og at det er alt for sødt. Efter en halv kop har man lyst til noget at rense munden med. Så jeg laver min gløgg rigtig stærk, siger han og uddyber, hvorfor alkohol dæmper den søde oplevelse:

- Tanniner og syre er det, der renser munden, når man sidder og drikker det. Det gælder henholdsvis den frugtige syre og garvesyren. Så hvis det ikke er tilsat, er der ikke noget til at rense alt sukkeret og krydderierne væk, og så bliver smagen for mægtig, siger Bo Jacobsen.

Fakta: Her er vinen, de professionelle vælger til gløggen:

- Bo Jacobsen bruger gerne en Rhône-vin, for eksempel en Côtes du Rhone. Ellers anbefaler han vine fra Midtitalien, eksempelvis fra Umbrien eller Marche-regionen.

- Vinkyper Malene Smidt Hertz anbefaler, at druen i sig selv skal have moderater tanniner. Hun anbefaler druerne Zinfandel og Primitivo, som er beslægtede. Ellers foreslår hun at bruge vin af Malbec-druen.

- Mange bruger Shiraz-druen, men her er det vigtigt at huske, at den skal være fadfri, forklarer vinkyperen.

Kilder: Bo Jacobsen, Malene Smidt Hertz.

/ritzau/FOKUS