Hører du til dem, som får ondt i maven, brystspændinger, hovedpine og humørsvingninger, når det er den tid på måneden? Så er der heldigvis gode råd at hente.

Det er ved at være den tid på måneden, og du kan se frem til et par dage med ubehag og smerter i kroppen. Men du er ikke alene. For det er faktisk de færreste kvinder, som slipper for menstruationssmerter.

Hele tre ud af fire unge kvinder får smerter i forbindelse med menstruation, og hos 15 procent er smerterne så voldsomme, at det påvirker de daglige gøremål og kan føre til en sygemelding.

Ledende overlæge ved gynækologisk-obstetrisk afdeling på Aalborg Universitet og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Thomas Larsen, forklarer, at smerterne opstår ved et tilbageløb af blod i bughulen.

- En af forklaringerne på smerterne kan være, at blodet hos nogle kvinder løber ud gennem æggelederen og dermed ud i bughulen, hvor blodet irriterer og generer slimhinden, fortæller han.

Ifølge overlægen ved man i udgangspunktet ikke, hvorfor nogle kvinder oplever stærkere smerter end andre. Men dem der bløder meget gennem æggelederen er ofte også dem, der generelt har mere ondt.

Og selv om smerterne kan virke uoverskuelige, så findes der nogle simple behandlingsformer og metoder, du kan benytte for at gøre det til en mindre smertefuld oplevelse.

Overlæge Thomas Larsen forklarer, at man enten kan benytte sig af hormonbehandling eller smertebehandling.

1) P-piller eller hormonspiral.

Begge dele både nedsætter blødningen og længden af blødningen. Det er de mest anvendte former for hormonbehandling, fordi de skaber et mere stabilt hormonniveau, som hjælper på smerterne.

2) Smertestillende medicin.

Det har ikke kun en nedsættende effekt på smerterne, men reducerer også blødningen med 25 procent. Brug en kombination af Ipren og Ibuprofen i tre til fire dage, råder overlægen.

Ud over de gængse former for behandlingsmetoder kan du ifølge Helle Trankjær, der er speciallæge i almen medicin og sexolog også gøre andet for at lindre smerterne.

3) Dyrk motion.

Motion er godt for mange ting - også dine menstruationssmerter.

- Fysisk træning kan virke smertestillende ved, at der udskilles endorfiner i kroppen. Efter træning vil muskulaturen også være mere afspændt og afslappet, siger hun og fortæller at også det, har en lindrende effekt.

4) Mindfulness og yoga.

Er du ikke i humør til at trampe igennem på løbebåndet, så find yogamåtten frem i stedet for.

Evidensbaseret forskning viser at forskellige typer af underlivssmerter kan mindskes ved hjælp af mindfulness. Smerterne aftager ved hjælp af afspænding.

- Det er almindeligt, at smerter kan forårsage muskelspændinger, og på den måde kan man være ramt af både den oprindelige smerte, og de smerter der opstår, når man spænder i kroppen, siger Helle Trankjær.

/ritzau/FOKUS