Deleøkonomi har spredt sig fra byerne og ud til de små kommuner, hvor der nu er flere initiativer, man kan lade sig inspirere af.

København: Deleøkonomi er bestemt ikke noget nyt fænomen, men det er på hastig fremmarch i kommuner og boligselskaber landet over.

Begrebet dækker over et økonomisk princip om at anvende, og genanvende, fysiske overskudsressourcer.

Og der er faktisk ikke så lang vej fra den gode idé til virkeligheden, forklarer Regnar Nielsen, som er redaktør på medlemsbladet Boligen hos BL - Danmarks Almene Boliger.

- Hvis vores beboere ønsker at etablere en beboerdreven genbrugsbutik, eller måske en byttebørs, kan de dukke op på et afdelingsmøde og fremlægge forslaget. Er der opbakning her, stilles der lokaler til rådighed, forklarer han.

Udgifterne dækkes via huslejen og drives af frivillige eller eventuelt folk i jobprøvning.

BL repræsenterer almene boliger i alle kommuner landet over, og her skyder en masse deleøkonomiske initiativer op.

- I Vanløse har en mand fået lov at etablere et brugerdrevet bibliotek, da han havde en masse bøger, han ikke bare ville smide ud, og i en boligforening i Albertslund har man etableret et fælles værksted, forklarer Regnar Nielsen.

Deletanken har egentlig eksisteret længe. Mange almene boligforeninger har fælleshuse, fællesarealer og fælles vaskerier.

Ude i kommunerne er deleøkonomien dog stadig ny.

I øjeblikket afprøver et videnspanel under Dansk Arkitektur Center en række forskellige initiativer i syv udvalgte kommuner landet over.

Her vil man via deleøkonomisk tænkning gøre livet lettere for både erhvervsliv og borgerne.

En af de udvalgte kommuner er Lejre Kommune, med hele 49 landsbyer under sig, og her er Tina Unger programleder for erhverv, klima og bæredygtighed.

- En kommune har mange grønne arealer uden funktion. Borgere har mange idéer, og nogle vil gerne have jord under neglene, men ikke stå med hele ansvaret selv, forklarer hun.

På den ubrugte jord har borgerne derfor fået lov til at plante frugttræer og driver nu Lejre Økologiske Frugtlaug.

- Så har vi også et folkemosteri, hvor man kan komme forbi med æbler fra egen have og få det lavet til most, forklarer hun.

Der er også initiativer, der skal hjælpe erhvervslivet, men man behøver ikke at have et firma eller en stor pose penge for at være med.

- Vi har lavet en model, hvor flere parter deles om investeringer i en virksomhed, og her kan man investere sine gode ideer eller bare sin arbejdskraft, forklarer hun.

Inden du selv springer ud i deleøkonomien, er det en god idé at kende skattelovgivningen på området.

Du kan se den nedenfor.

Skatteregler for deleøkonomi:

- Udlejning af bolig eller værelse er altid skattepligtig indkomst - hvad enten du tilbyder bed and breakfast eller lejer ud via et selskab som Airbnb.

- Deler I udgifterne i forbindelse med samkørsel, er det ikke skattepligtigt. Lejer du bilen ud, er det dog skattepligtigt, hvad enten du gør det via Uber eller lejer den ud via GoMore.

- Udfører du arbejde som privatperson mod betaling, er det skattepligtigt, og udfører du en opgave i bytte for en anden, skal i begge beskattes af den estimerede værdi.

- Udfører du mindre opgaver som rengøring, havearbejde eller småreparationer for familie eller venner, er det dog ikke skattepligtigt.

Kilde: Skat

/ritzau/ FOKUS