De drilske planter i din baghave skal ikke brændes ihjel. De skal bare svedes væk med ukrudtsbrænderen i den ene hånd og vandslangen i den anden.

Hvert år opstår over 200 brande forårsaget af uopmærksomhed ved brug af ukrudtsbrændere.

Det siger Jesper Carl Corfitzen, der er fagekspert i havebrug og landskabsarkitektur ved Bolius. Det er brande, der oftest kan undgås, hvis man ved, hvordan man arbejder med en ukrudtsbrænder.

Man bør ikke brænde ukrudt, der er for stort. Ukrudtet skal helst stadig være små kimplanter.

Jesper Carl Corfitzen anbefaler, at man starter med at hive alle de største planter op af jorden. Jo større planten er, jo mere varme kræver det nemlig, før de er brændt væk.

Så hvis du kommer hjem efter to ugers ferie til en have, der skriger efter en kærlig hånd, skal du altså finde arbejdshandskerne frem.

Når de største planter er væk, kan du finde ukrudtsbrænderen frem, og her skal du huske på ikke at holde flammen helt tæt på planten.

- Det er en af misforståelserne, og måske er det bare den logiske tankegang, at hvis man skal fjerne ukrudt, så skal det brændes væk, siger Mads Dalgaard, der er seniorberedskabsmester ved Beredskabsstyrelsen.

- Men det skal bare varmebehandles i kort tid, og så går det faktisk i sig selv i løbet af få dage, fortsætter Mads Dalgaard.

- Den største varme fra ukrudtsbrænderen får du ved at holde brænderen 20-30 centimeter over planten, siger Jesper Carl Corfitzen fra Bolius.

Hvis du tror, det handler om, at ukrudtet skal blive til aske, før det forsvinder, så gør du det forkert.

- Du skal tælle til 10-12 stykker og ikke mere end det. Planten skal bare udsættes for varmepåvirkningen, så dejser den om kort efter, fortsætter Jesper Carl Corfitzen.

Når du har varmet al ukrudt mellem terrassefliserne, men mangler det, der gror op langs haveskurets vægge, skal du være ekstra opmærksom.

- Vend flammen væk fra bygningerne, og hold afstand fra bygningens væg. Hvis man ikke kan det, så må man fjerne ukrudt på en anden måde, siger Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

Ellers lyder rådet fra både Jesper Carl Corfitzen og Mads Dalgaard, at du bør fugte det område, du har tænkt dig at brænde med ukrudtsbrænderen. Her er en forstøver fin til at sørge for, at jorden ikke er knastør.

- Hvis vi har haft en periode, hvor det har været meget tørt, så ville jeg vente til, det har regnet. Men man kan godt gå og sprøjte vand, der hvor ukrudtet er, hvis det virker tørt, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Men selv om det har regnet, skal du alligevel altid have rigeligt med vand til rådighed. Sørg altid for at have en haveslange liggende, når du bruger din ukrudtsbrænder.