Efter en lang sommerferie kan børnene være svære at få til at sove. Få her søvneksperternes råd til at guide børnene til drømmeland.

. Du kan høre inde fra børneværelset, at sengen knirker. Først vender barnet sig om på den ene side. Knirk. Så den anden side. Men søvnen vil bare ikke sætte ind efter en lang ferie, hvor sengetiderne har været noget mere skiftende end normalt.

Men som forælder kan du hjælpe dit barn til at få en ordentlig nattesøvn.

- Det er bedst, hvis børnene hurtigst muligt kommer ind i en regelmæssig rytme igen. Et barn på seks til syv år skal have sine ti timers søvn, så det handler om hurtigt at sørge for det, siger søvnkonsulent Mikael Rasmussen.

For at give barnet de bedste betingelser for at få en god nattesøvn er det vigtigt at trække stikket på alle de teknologiske ting, som spøger i barnets bevidsthed.

- Sørg for at få lukket ned for alt, hvad der hedder søvnhæmmende adfærd: Computer, iPads og smartphones. Det skal lukkes ned, senest en halv time før barnet skal sove, forklarer Mikael Rasmussen.

Det blå lys fra skærmene kan virke forstyrrende på søvnen, men det er i lige så høj grad et spørgsmål om, at barnet ikke skal ligge at spekulere på, om der kommer en sms fra en ven om et øjeblik, tilføjer søvnspecialist og leder af ScanSleep, Torben Jager Petersen.

Ritualer er et godt redskab til at skabe gode sovevaner for børn, fortæller søvnkonsulent Mikael Rasmussen. Det skal gerne være med udgangspunkt i nærvær, og det kan eksempelvis være at læse en bog, være sammen eller at få en god snak inden barnet skal sove.

- Som forældre er vi ansvarlige for, at barnet sover godt. Forsøg at hjælpe dit barn til at få et godt søvnfremmende ritual, forklarer Mikael Rasmussen.

Ifølge psykolog og søvnspecialist Torben Jager Petersen er en vigtig pointe, at man ikke gør et stort problem ud af søvnen over for barnet.

- Det væsentligste er, at hvis man gør det til et problem, så bliver det til et problem. Selvfølgelig vil børnene være lidt trætte næste dag, fordi deres indre ur har rykket sig lidt. Man kan sige, at de har fået oparbejdet et lille jetlag, fortæller Torben Jager Petersen og tilføjer:

- Vores indre ur kan rykke sig cirka en tidszone per døgn, så allerede efter et døgn vil børnenes døgnrytme rykke sig og regulere sig på plads igen.

Få dit barn til at sove bedre:

- Sluk for alle skærme en halv time før barnet skal sove. Det blå lys fra skærmen kan hæmme udskillelsen af det søvndyssende melatonin - og så kan aktiviteterne på telefonen fylde meget i barnets hoved. Fjernsyn kan også påvirke søvnen, men sidder man fire til fem meter væk fra skærmen, sker der dog ikke forfærdelig meget.

- Lær dit barns sovevindue at kende. Det er de 10-20 minutter, hvor barnet har lettest ved at falde i søvn. Vinduet er forholdsvist stabilt fra dag til dag.

- Opbyg nogle faste soveritualer, det virker godt for børn. Det kan være at læse en bog eller at have en god snak inden sengetid.

- Hvis barnet efterspørger en middagslur efter skole, er det et tegn på søvnunderskud. Forsøg at aktivere barnet, så det venter med at sove til om aftenen, ellers vil det æde af søvnen om natten.

Kilder: Søvnspecialist Torben Jager Petersen, leder af ScanSleep, og søvnkonsulent Mikael Rasmussen

/ritzau/FOKUS