Mange katteejere kæmper med utrygge katte, der stresser rundt, strinter indenfor og slås med andre artsfæller. Men der findes en løsning.

København: Selv om mennesket i flere tusinde år har domesticeret og kælet med katten, så kan der stadig opstå problemer, når det lille rovdyr oplever nye udfordringer.

Katte er nemlig fra naturens side ikke flokdyr, og de kan være dårlige til at håndtere konflikter og uforudsete stressfaktorer, fortæller Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse til Ritzau Fokus.

- Hvis man får et lille barn i hjemmet, eller der kommer en ny kat til huset, så er der flere katte, der oplever, at selv små forandringer kan føles som en stor omvæltning. Og det kan katten godt gå hen og blive meget stresset over, siger Jens Jokumsen.

Både Dyrenes Beskyttelse samt en lang række katteinternater og kattepensioner benytter sig af at sprøjte beroligende duftstoffer ud i de omgivelser, som en potentielt stresset kat skal finde sig til rette i.

Der er tale om en syntetisk gengivelse af signalstoffet feromon, som en killing genkender fra sin mor, og som derfor kan være med til at få katten til at føle sig tryg og modvirke konflikter mellem katte inden for samme territorium - eksempelvis dit hjem.

- Vi bruger selv feromonstoffer på vores internater i hele landet, og de her stoffer skal være med til at give dyret en større oplevelse af tryghed, så de bliver mere rolige. Mange katte oplever, at det kan være stressende at komme ind i et nyt miljø og at blive flyttet rundt, forklarer Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Feromonstofferne kan også hjælpe private katteejere til at få en roligere kat.

Der findes flere produkter hos dyrlægen og dyreklinikken, som indeholder de beroligende stoffer i damp- og sprayform, som kan spredes i hjemmet, netop for at modvirke til kæledyrets stress.

- Vi anbefaler absolut, at katteejere forsøger sig med feromoner, hvis deres kat er utryg og for eksempel strinter indenfor og slås med andre katte. For stoffet hjælper nogle af kattene, det er helt sikkert, udtaler fagdyrlæge Astrid B. Lund fra Dyrlægerne Egtved.

- Der er ingen garanti for, at det hjælper alle katte, men det er helt klart noget, vi råder folk til at prøve. Kattens utryghed kan jo også skyldes andre problemer, som for eksempel en anden kat uden for vinduet eller måske endda et medicinsk problem, lyder rådet fra fagdyrlæge Astrid B. Lund.

Dyrlægen råder katteejere til at finde frem til, hvad kattens problem egentlig er, for at man kan være sikker på, om en feromonterapi fungerer eller ej.

Hvis ejeren ikke kan gennemskue kilden til, at katten fortsætter med at virke stresset, og feromonstofferne ikke fungerer efter hensigten, så kan det være en god ide at søge dyrlæge for at finde frem til den rette behandling.

Fakta om huskatte og feromoner:

- Der findes en række produkter, der indeholder feromon, som man kan sprede rundt i hjemmet. Dog ikke direkte på katten.

- Duftstoffet kan ikke registreres af mennesker. Kun katte opfatter og reagerer på det.

- Produktet indeholder en syntetisk kopi af det stof, som kattemoderen udskiller, når hun giver sine killinger mælk. Det virker ligeledes beroligende på voksne katte, hvis der er nye dufte i hjemmet, som katten ikke er vant til.

- Det er især indekatte uden adgang til udendørs arealer, der kan føle sig stresset, hvis der indfinder sig "nye rivaler" på kattens territorium.

Kilder: Dyrenes Beskyttelse og Dyrlægerne Egtved.

/ritzau/FOKUS