Ubehjælpelige oversættelser, skæve beløb og mistænkelige anbefalinger - tegnene er mange, og du kan være med til at stoppe fup-sider online.

. Falske hjemmesider med dansk internetadresse har længe været et stigende problem. Men du kan faktisk selv være med til at anmelde siderne, så de kriminelle bagmænd ikke kan udnytte intetanende danskere. Det kræver dog, at du holder øje.

Der er tale om hjemmesider, der slutter med ".dk" og som er købt helt lovligt af ofte kinesiske kriminelle, oplyser e-mærket.

Her samler man anmeldelser af hjemmesiderne og videregiver dem til politiet, der allerede har lukket over 100 af den slags sider på baggrund af e-mærkets indberetninger. Fup-hjemmesiderne kan også ende på ".org", ".net" eller ".com", men disse har dansk politi ikke hjemmel til at gøre noget ved.

- Problemet med mange af de her sider er, at internetadressen ender på ".dk", som mange danskere er trygge ved at handle på, samtidig med at bagmændene kan lukrere en god placering i Google-søgningen, fortæller Toke Mølgaard, som er e-mærkets kommunikationschef.

I 2015 fandt man 507 fupbutikker på danske hjemmesider, og nu dukker de så hyppigt op, at Bagmandspolitiet får månedlige henvendelser fra e-mærket om nye mulige fup-hjemmesider, der skal lukkes.

Blandt de tegn, du skal være opmærksom på, når du kommer ind på en webshop, er, om beløbet, varen koster, er ukurant, fortæller Toke Mølgaard:

- Hvis varen koster et meget skævt beløb, som eksempelvis 548,17 kroner for et par kondisko i stedet for at runde op eller ned til et helt beløb, kan det være et tegn på, at der er brugt en valutaomregner, og at bagmændene ikke har begreb om den danske krone, forklarer han.

Samtidig skal man også være opmærksom på, om varerne er usandsynligt billige, lyder det fra Henrik Larsen, der er chef for DK-Cert, der overvåger netsikkerheden for en lang række institutioner.

Oplever man også, at der er mange stavefejl på siden, sandsynligvis takket være Google Translate, og at flere handelssider ligner hinanden enormt meget i udseende, bør det også vække mistanke.

Henrik Larsen oplever ofte, at det er sportssko og solbriller, der er udgangspunktet for de kriminelle phishing-sider.

- Jeg vil klart anbefale, at man melder en side, som ser mistænkelig ud, til e-mærket eller politiet. Også selv om man ikke har handlet der og har endeligt bevis for, at det er fup, bør man anmelde en side med åbenlyse tegn på, at der foregår noget kriminelt, siger han.

Man kan anmelde en mistænkelig hjemmeside til sin lokale politikreds eller finde et link til indberetning på emaerket.dk. Her får man hver dag henvendelser fra danskere med netop denne slags mistanker, fortæller Toke Mølgaard.

Selv hvis hjemmesiden, du er inde på, har et ikon med eksempelvis Visa, som de fleste har tillid til, kan siden stadig godt være fup.

Ved at holde musen hen over ikonet uden at klikke kan du først og fremmest se, om der dukker en dialogboks op, som viser, at ikonet er et link til en anden hjemmeside og ikke bare et billede, der er sat ind for at snyde dig.

I dialogboksen kan du læse, om du ved at klikke på linket bliver sendt videre til Visa eller en helt tredje hjemmeside. Henrik Larsen anbefaler, at man også bruger denne metode til afgøre, om hjemmesiden er legitim.

Fakta: Det skal du især holde øje med ved mistanke om fup:

- Prisen angives i underlige tal. Vær dog opmærksom. De it-kriminelle bliver bedre og bedre til at angive "normale" priser.

- Ligner hjemmesiden en "standard"-butik som flere af de kriminelle kopierer igen og igen? De sælger ofte sko eller solbriller.

- Er sproget ubehjælpeligt med tydelige grammatiske fejl?

- Kan du finde certificeringer og tydelig information om firmaet på hjemmesiden?

- Er der tale om kendte mærkevarer, som er alt for billige?

- Kan du pludselig ikke betale med alle de betalingsmuligheder, de først reklamerede med?

- Dobbelttjek hjemmesiden. Har der sneget sig en bindestreg ind i navnet på en officiel hjemmeside, så du faktisk er inde på en kopi?

/ritzau/FOKUS