Der er mange måder at blive snydt på, når du køber ting over nettet. Derfor bør du tage dig disse forholdsregler.

. Du har nu åbnet en tom postkasse i flere uger i træk, inden det går op for dig, at den telefon, du købte over nettet, aldrig dukker op.

Og sælgeren svarer pludselig ikke på mail længere, selv om du for længst har overført 2000 kroner til ham. Den situation har mange forbrugere stået i, vurderer chefkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Kathrine Bjørnager.

- Der kan typisk ske det, at pakken aldrig kommer frem, fordi sælger ikke har sendt varen som aftalt. Og det er selvfølgelig et problem, hvis man har betalt forud, siger hun.

Også hos Den Blå Avis, der formidler 700.000 handler hver måned, kender man alt til svindlere, der forsøger at lokke penge fra andre privatpersoner.

- Hvis man er så uheldig at betale for en vare, som ikke modtages, skal man straks kontakte vores kundeservice samt anmelde sagen til politiet. Politiet kontakter os efterfølgende, og vi hjælper med alle de relevante oplysninger, siger DBA's kundechef, Lene Kristensen.

En stor del af de private sælgere på nettet har givetvis gode motiver, og der er ingen grund til at være direkte paranoid, når du skal købe varer af andre privatpersoner.

Men der er grund til at være fornuftig og opmærksom på faresignaler, inden du sender pengene afsted i sælgerens retning, mener Lene Kristensen.

- Langt det bedste vil være, at man mødes personligt. Her kan man kontrollere, at varen svarer til beskrivelsen og så afregne der kontant eller via betalingsløsninger som Swipp og MobilePay, når varen overdrages, siger hun.

Det er ikke ligegyldigt, hvilken betalingsform du vælger at gøre brug af.

Hvis sælgeren insisterer på, at du skal lave en bankoverførsel eller en transaktion via selskaber som Western Union, så kan det være et tegn på, at vedkommende gerne vil holde handlen og transaktionen anonym, hvilket igen kan være et lille blink med advarselslampen.

Og så er kortbetaling at foretrække frem for kontantbetaling.

- Et godt råd er helt sikkert at betale med betalingskort, for så har man ofte mulighed for, at banken kan føre pengene tilbage igen, hvis man aldrig modtager varen, siger Kathrine Bjørnager.

Fakta: Sådan handler du sikkert over nettet:

- Betal med et dansk eller internationalt betalingskort. På den måde kan du annullere handlen.

- Kontroller sælgers oplysninger på nettet, stemmer telefonnummer overens med navn, adresse og så videre.

- Opgiv aldrig dine betalings- eller kreditkortoplysninger til fremmede personer.

- Hvis du skal hente varen selv, så vær påpasselig, hvis sælgeren vil mødes et neutralt sted som eksempelvis en rasteplads.

/ritzau/FOKUS