En kosmetisk operation i udlandet kan blive dyr, hvis man er utilfreds efterfølgende. Og der er ingen hjælp at hente, hvis uheldet er ude.

. Større bryster, fedtsugning, næseoperationer eller et pandeløft. Mulighederne er mange, hvis man ønsker at få foretaget kosmetiske ændringer af sin krop.

Og eftersom det kan være dyrt at lægge sig frivilligt under kniven i Danmark, kan det være fristende at søge mod andre lande, hvor priserne ofte er lavere på diverse kosmetiske indgreb, sammenlignet med priserne for tilsvarende behandlinger herhjemme.

Man bør dog tænke sig godt om.

For skulle en operation gå galt i udlandet, er hjælpen noget mere besværlig og kan blive en dyr omgang.

Ifølge Andreas Printzlau, speciallæge i plastikkirurgi og formand i Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi, er plastikkirurger i Danmark ikke nødvendigvis bedre end plastikkirurger i udlandet.

Men selv om operationen skulle være forløbet fint, vil der være en vis procentdel, der får nogle komplikationer efterfølgende som blødninger, væskeansamlinger eller en generel utilfredshed med resultatet. Og så er man meget langt væk fra sin klinik, påpeger han.

- Det kan være svært at få behandling på private klinikker eller hospitaler i Danmark efter et indgreb i udlandet, fordi man ofte ikke ønsker at få patienter ind, som har været indlagt i udlandet. Det skyldes, at man er bange for, at andre patienter kan blive inficeret med multiresistente bakterier fra udlandet, siger Andreas Printzlau.

Det kan derfor blive en dyr fornøjelse, hvis man er utilfreds med resultatet, fordi man skal tilbage til den oprindelige klinik i udlandet for at få rettet op på eventuelle fejl og mangler.

Er komplikationerne af en sådan grad, at der efterfølgende opstår problemer, som eksempelvis en infektion, er det dog muligt, at man kan få behandling i det offentlige system herhjemme. De offentlige sygehuse tager sig dog udelukkende af medicinske komplikationer og ikke den kosmetiske side af sagen.

Samtidig skal man også huske på, at går en kosmetisk operation galt i Danmark, kan man klage til Styrelsen for Patientsikkerhed og søge patientforsikringen om erstatning. Den går bare ikke, hvis operationen er foretaget i udlandet. For har man fået lavet en behandling i Tyskland, er det den tyske klage- og erstatningslovgivning, som finder anvendelse, siger Vibeke Brask Lemche, chefkonsulent hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Inden for EU findes et direktiv om patientmobilitet, hvor det er fastlagt, at klager og erstatning skal følge reglerne i det land, hvor man får behandlingen. Det er dermed det pågældende lands rette myndighed, som man skal tage kontakt til, siger hun.

Faktaboks: Det skal du have styr på inden en kosmetisk operation i udlandet:

- Husk altid at baggrundstjekke både klinikken eller hospitalet samt kirurgen meget grundigt, inden du bestiller.

- Få behandlingen så tæt på Danmark som muligt. På den måde er afstanden ikke er så lang, hvis noget går galt, og man har brug for at komme tilbage til klinikken.

- Vær sikker på at få tegnet de nødvendige ekstraforsikringer, så man kan blive dække på et niveau nogenlunde svarende til den patientforsikring, der findes i Danmark.

- Brug din sunde fornuft og lad dig ikke friste af et godt tilbud, det kan blive meget dyrt i sidste ende. Der findes et system i EU ved navn IMI (Internal Market Information System). Her kan man undersøge, om en udenlandsk læge har nogle autorisationssager. Der er dog ikke offentlig adgang, men man kan henvende sig til den rette myndighed i det pågældende land, som vil undersøge sagen for en.

Kilder: Andreas Printzlau, Styrelsen for Patientsikkerhed.

/ritzau/FOKUS