Aloe vera- og kokosvand er den sidste nye sundhedstrend, danskerne har kastet sig over. Men det er slet ikke så sundt, som man kunne håbe.

København: Proteinpulver, glutenfri, raw food, avocadosten og palæo.

Gennem tiderne har mange sundhedstrends af svingende kvalitet og troværdighed gjort sin indtog over Danmark.

Seneste eksempel er det populære aloe vera- og kokosvand, siger Vibeke Lund, som er specialist i human ernæring og direktør ved Sukkersheriffen.

- Der er hele tiden nye ting oppe i tiden, og nu er det så blandt andet kokosvand, som er den nye modedille, siger Vibeke Lund.

Der er dog intet, der tyder på, at de hypede dråber skulle være et mirakelmiddel, mener Camilla Udsen, som er fødevarerådgiver ved Forbrugerrådet Tænk.

- Der er muligvis lidt vitaminer og mineraler i, men det er altså ikke noget, som man ikke få gennem frugt og grøntsager, siger hun.

Til gengæld er der flere kalorier i helsevand. Det kan både være den naturlige sukker, der findes i, men i nogle af produkterne er der tilsat sukker eller sødestoffer.

Derfor opfordrer Camilla Udsen til, at man er kritisk og husker at tjekke varedeklarationen, inden man køber produktet.

Der findes ingen videnskabelig dokumentation for, at aloe vera- eller kokosvand skulle have en positiv effekt på dit helbred.

Det siger overlæge Christian Gluud, som er forskningsleder ved Copenhagen Trial Unit.

- Industrien er igen ude i at forsøge at markedsføre noget, som man reelt set ikke ved om gør gavn, skade eller slet ikke har nogen effekt, siger han.

Det såkaldte sunde sukkervand kan til gengæld have en skadelige effekt.

For hvis vi tror, at vi tilfører vores krop noget sundt, selv om vi ikke gør det, og får god samvittighed af at gøre det, så kommer vi måske til at slække på sundheden nogle andre steder.

- Vi tror, der findes smutveje og quick fixes, når det kommer til vores sundhed, men det gør der bare ikke, siger Vibeke Lund.

Eksperterne er enige om, at man godt kan drikke kokosvand, hvis man godt kan lide smagen og er villig til at betale det, som det koster.

Men i givet fald skal man ikke tro, at man gør sin krop nogle tjenester.

Man skal derimod behandle det om sodavand og altså maksimalt drikke en halv liter om ugen, ligesom Sundhedsstyrelsen anbefaler.

- Der er intet nyt under solen. Det betaler sig aldrig at tage sådan nogle lappeløsninger. Man skal spise og drikke fornuftigt, siger Vibeke Lund.

Så meget sukker per 100 gram er der i disse drikkevarer:

- Glaceau Vitaminvand: 4,6 gram

- MyCoco Kokosvand: 4,7 gram

- Nobe Aloe Vera-vand: 7,5 gram

- Coca-Cola: 10,6 gram

/ritzau/FOKUS