Mange unges pensionsopsparinger ender med at blive spist af gebyrer, fordi de ikke får dem samlet i et selskab. Dumt, mener eksperter.

København: For mange unge er det blevet tid til at finde et sommerferiejob og tjene lidt ekstra til ferien.

Samtidig tjener de også lidt ekstra til pensionsordningen, men det er slet ikke sikkert, at de nogensinde når at få noget ud af det.

Pengene kan nemlig nemt lande i et nyt pensionsselskab, hvilket betyder, at man ender op med mindre beløber fordelt på flere pensionsselskaber, der så stille og roligt ædes op af administrationsgebyrer.

PensionDanmark har undersøgt, hvordan det står til med deres yngre kunder i alderen 20-29 år, og her viste det sig, at hele 39 procent af dem havde andre pensioner ved siden af.

Generelt er jobomsætningen (antallet af danskere der får nyt job) stigende.

I januar 2016 lå tallet på 71.353 personer, hvilket er syv procent højere end året før.

- Det er dumt ikke at få samlet sine småpensioner hos et enkelt pensionsselskab, for de penge, man sparer i gebyrer, bliver jo et ganske stort beløb over et helt arbejdsliv, siger Torben Möger Pedersen, som er administrerende direktør i PensionDanmark.

Hos Nordea beskriver forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fænomenet som et årligt tilbagevendende problem, når ny arbejdskraft dukker op på arbejdsmarkedet.

- Det er bestemt ikke noget nyt fænomen, men det er desværre nødvendigt at minde særligt unge mennesker om det igen og igen, for de smider penge ud af vinduet på den her måde, siger hun.

Og særligt når det drejer sig om mindre beløber på under 20.000 kroner, er det både nemt og gratis at få ordnet.

- Så længe det er under 20.000 kroner, må pensionsselskaberne ikke tage et gebyr for at flytte dine penge, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Netop når det drejer sig om mindre beløber, kan renterne ikke dække det gebyr, pensionsselskaberne tager for at administrere pengene.

Dermed ender disse småbeløb med helt at forsvinde med tiden.

På siden faktaompension.dk kan man indtaste sine oplysninger og se, hvilket pensionsselskab, der giver den bedste rente, men Ann Lehmann Erichsen og Torben Möger Pedersen er enige om, at man bør flytte pengene til det pensionsselskab, hvor man har en aktiv indbetaling.

- Din arbejdsplads har jo en aftale med et pensionsselskab, som de indbetaler til, og det kan du ikke lave om på. Dem kan du først flytte, når indbetalingerne er stoppet, siger Torben Möger Pedersen.

Sådan samler du dine pensionsopsparinger:

- På siden pensionsinfo.dk kan du både få overblik over og samle dine pensioner et sted.

- På faktaompension.dk kan du sammenligne pensionsselskabernes rentesatser og se, om du burde flytte opsparingen til et andet selskab.

- De fleste faggrupper er knyttet til et bestemt pensionsselskab, der således har skræddersyet de medfølgende forsikringer til netop disse fagområder.

- Vil du bruge lidt ekstra tid på det, kan du sagtens kontakte de forskellige pensionsselskaber og høre, om de vil give dig et godt tilbud.

- Vil du flytte mere end 20.000 kroner, må pensionsselskaberne tage et selvvalgt gebyr for at gøre det - men mange undlader det.

/ritzau/FOKUS