Hvis du skal købe din første racercykel, kan du sagtens nøjes med en aluminiumscykel til mellem 5000 og 10.000 kroner, lyder det fra to cykelentusiaster.

København. Det er nemt at tabe pusten, allerede før man sætter dig op på en racercykel første gang.

For skal man gå efter kulfiber- eller aluminiumstel? Hvilket gearsystem er bedst? Hvor mange penge skal jeg investere?

- Cykelsport er en udstyrssport af rang, siger Ulrik Gorm, der er idrætskonsulent i DGI Cykling.

- Man kan se cykler til både 50.000 og 70.000 kroner, men det er bedre at komme i gang og få den gode oplevelse end at købe dyrt ind, og finde ud af at cykling alligevel ikke er noget, siger han.

Derfor anbefaler han nybegyndere at købe en racercykel med aluminiumsstel til mellem 5000 og 10.000 kroner og opgradere hen ad vejen, hvis man får behov for mere.

Prisen på en racercykel er i høj grad bestemt af stellets materiale.

Creme de la creme-cykler er lavet af titanium. Dernæst kommer kulfibercykler, som typisk koster omkring 10.000 kroner, og i prisklassen derunder ligger stålcykler til mellem 6000 og 7000 kroner.

De billigste er aluminiumscykler, som starter ved cirka 5000 kroner, fortæller Torben Finn Laursen, der driver cykelportalen.dk.

- Som nybegynder får man mest for pengene med et aluminiumsstel, siger han.

Når man har bestemt sig for stellet, skal man finde den rigtige størrelse. Som tommelfingerregel skal toppen af stellet være i skridthøjde.

For at finde den rigtige torsolængde, skal dine fingerspidser cirka ramme styret, hvis din albue er på spidsen af sadlen.

Racercykler har meget forskellig geometri, og mange producenter er begyndt at lave cykler til motionister, hvor styret er hævet lidt, så man ikke sidder ligeså foroverbøjet, som professionelle ryttere gør.

Og det kan være en fordel, hvis man er nybegynder.

- Ellers kan man opleve at få rigtig ondt i lænden, og så kan man hurtig miste lysten, siger Torben Finn Laursen.

Gearsystemer kan også være en jungle at finde rundt i. Men:

- Der findes et gearsystem, der hedder Shimano 105. Det er en gennemprøvet, god, gængs geargruppe, som ikke hele tiden skal skrues på. Som tommelfingerregel skal man helst ikke gå under det, siger Ulrik Gorm.

Han ser ingen grund til investere i et elektronisk gearsystem, hvis man er nybegynder. Det er Torben Finn Laursen enig i.

Og så er der pedalerne. Hvis man aldrig har siddet på en racercykel før, tager det lidt tid at vende sig til at vride foden ud af en klikpedal, når man skal stoppe for rødt lys.

- Så indtil man er helt fortrolig med cyklen, vil jeg klart anbefale at køre med en almindelig pedal, siger Ulrik Gorm.

Når det kommer til bremserne, kan det til gengæld være en idé at opgradere en lille smule, siger Torben Finn Laursen.

- Hvis man vil bruge en lille smule flere penge, kan man købe en cykel med skivebremser, for de er bare bedre, og sikkerhedsmæssigt er det også en fordel, siger han.

Fakta: Ekstraudstyr

- Foruden cyklen skal du som minimum investere i:

- Et par gode cykelbukser, en cykelhjelm og en god pumpe.

- En lille taske, der kan hænger under sadlen, hvor du kan have en slange og lappegrej.

- Flaskeholdere - hellere to end en.

- Cykelbriller, som kan skærme for insekter.

- Cykler du alene, skal du huske din telefon. Download 112-appen, så du kan få hjælp, selv hvis du ikke ved præcis, hvor du er.

Kilder: Ulrik Gorm, Torben Finn Laursen.

/ritzau/FOKUS