Ny teknologi skal med trussel om elektrisk stød og kolde hjem tvinge forbrugerne til at få styr på husholdningsbudgettet.

Er du typen, der har 30 par mærkesko i skabet, men glemmer, at der skal være penge til mad? Eller bruger du alle dine penge på trøfler, så der ikke er råd til huslejen?

Hvis du har problemer med at holde dit budget, kan der være hjælp på vej. Men bare så du er advaret: Metoden er så at sige chokerende.

For et par år siden udviklede et amerikansk firma armbåndet »Pavlok«, der giver brugeren et elektrisk stød på 255 volt, hvis han eller hun f.eks. surfer på tidsslugende, men ligegyldige hjemmesider.

Armåndet er inspireret af den russiske videnskabsmand Ivan Pavlov og hans træning af hunde, og tanken er via stød at tvinge brugeren til at følge et mønster – nok så vigtigt et mønster, som han eller hun selv ønsker at følge, men af den ene eller anden grund har svært ved. Det kan være at komme ud af sengen i tide eller at passe sin fysiske træning, skriver BBC.

De har også andre metoder

Nu har det britiske firma Intelligent Environments har gjort det muligt at forbinde et »Pavlok«-armbånd med en bankkonto, så man kan få et ordentligt stød, hver gang kontoen daler ned under et forudbestemt beløb.

Men skulle det ikke være incitament nok at blive zappet, har Intelligent Environments såmænd andre metoder: Hvis man har Googles Nest-termostat i hjemmet, kan den også samkøres med bankkontoen, så termostaten skruer ned for varmen, hvis man har brugt mere ned man burde. Dog kan man vælge at skrue op for den, selv om kontoen er slunken.

»Dette handler om at give kunderne valget om, hvordan de bruger deres penge,« udtaler direktør David Webber fra Intelligent Environments til avisen The Telegraph.

»Viljestyrke er super – hvis man har den«

Men er det ikke op til den enkelte at administrere, hvordan de bruger deres penge, kan man spørge? Med programmer som »Luksusfælden« in mente kan man måske komme på et par stykker, der ville have meget godt af et stød i ny og næ eller at tage den uldne sweater på derhjemme i stedet for at fyre for gråspurvene.

»Viljestyrke er super – hvis man har den, men det er det altså ikke alle, der har,« som Webber siger det til BBC,

Han tænker endnu videre i fremtiden – f.eks. at ens bil kan tilsluttes samme system og køre mere økonomisk – læs langsommere – end man selv havde tænkt sig.

Der er dog endnu ingen banker, der har meldt ud, at de er klar til at indgå samarbejde, og det er bestemt heller ikke alle eksperter, der er lige begejstrede for ideen.

 

»Fordi enheden kan forbindes med folks bankkonti, risikerer den at lade døren stå vidt åben for cyberkriminelle, der så kan få adgang til folks bankoplysninger,« siger Liviu Itoafa, der forsker i IT-sikkerhed, til Telegraph.

Intelligent Environments insisterer på, at systemet er sikkert, men også professor Alan Woodward, der er ekspert i cybersikkerhed og underviser ved Surrey Universitet, er valen ved tendensen med at samkøre alle vores digitale enheder.

Alan Woodward mener, at det skaber større risiko for sikkerhedsbrister. Som han siger til BBC: »Jeg er klar over, at denne teknologi bliver udviklet med gode intentioner, men dem er vejen til Helvede brolagt med.«