Hvis du forkultiverer tomat, salat og chili nu, er de klar til at blive sået ud til foråret.

København. Hvis du længes efter forår og havesysler, kan du nu begynde at forspire og forkultivere planter i vindueskarmen. På den måde tyvstarter du høstsæsonen og får planter, der er klar til at blive plantet ud til foråret.

Salat, ærter, chili, bøftomater og sommerblomster som petunia og flittiglise kan du forkultivere i slut februar eller marts.

Men du skal tage højde for, at planterne har forskellig udviklingstid, så du ikke ender med enten for store planter i vindueskarmen, eller planter som ikke når at blive klar, forklarer Inga Bach, der er hortonom og fagredaktør hos Haveselskabet.

- Hvis det er bøftomater, er det en god idé at gå i gang nu. Men cherrytomater og andre små tomater giver som regel frugter tidligere, så dem skal du så i slutningen af marts, siger Inga Bach.

Når du forkultiverer, skal du oftest bruge såkaldt så- eller priklemuld.

- Pottemuld er for kraftigt. Det kan svide rødderne, fordi der er så meget næring i, siger Inga Bach.

Planter med store frø som squash og græskar kan dog forkultiveres i almindelig havejord, fortæller hun.

Du kan sagtens bruge gamle urtepotter, mælkekartoner og champignon- eller kødfarsbakker til at forkultivere i. Du skal bare lave huller i bunden, så vandet kan løbe fra. Det er dog ikke smart at forspire i æggebakker og køkkenrullerør, som nemt bliver svampede, siger Inga Bach og Karna Maj, der er haveskribent og mangeårig redaktør på Havenyt.dk.

Hvad angår vanding af de små spirer, må du ikke overgøre det:

- Man skal give dem, så vandet lige er trukket væk fra underskålen, når der er gået en times tid. Det skal ikke stå og soppe i vand, siger Inga Bach.

Indtil det spirer, kan det være en god idé at overdække det såede med plast, som holder på fugten, supplerer Karna Maj.

- Men låg og plasticpose skal af, så snart man overhovedet kan se spiren, siger hun.

Den ideelle voksetemperatur er forskellig fra art til art. Chili og tomater er tropiske planter og trives i stuetemperatur, mens selleri, salat, spinat og persille skal have det mere køligt, forklarer Karna Maj.

Men generelt skal spirerne have så meget lys, som de overhovedet kan få, siger Inga Bach.

- Ellers bliver de lange og ranglede, fordi de strækker sig efter lyset, siger hun.

Når frøene har spiret, og rødderne er vokset ud til kanten, er det tid til at potte om og dele planterne ud hver for sig. Her er kunsten at få skilt planterne fra hinanden, uden at de går i stykker.

- Man skal ikke tage fat om den spinkle stængel. Man skal i stedet tage omkring et blad, når man deler dem. For planten dør ikke af, at man knækker et blad. Men den dør, hvis man får ødelagt stænglen, siger Inga Bach.

Hun foreslår desuden, at man forkultiverer ad flere omgange, så man har ekstra, hvis noget mislykkes.

Nogle plantearter er klar til udplantning, når der ikke længere er nattefrost, andre kan først plantes ud, når nattetemperaturen er mindst 10 grader. Så hold også øje med vejrudsigten og læs på frøposen, hvis du vil være sikker på, hvornår du planter endeligt ud.

Fakta: Hvorfor forkultivere

- Når du forkultiverer, tyvstarter du indendørs såningen af de planter, du senere planter ud.

- Med forkultivering kan du følge planten fra frø til færdig afgrøde, og frø er billigere end forkultiverede planter fra planteskolen.

- Med forkultivering kan du forlænge din høstsæson, fordi afgrøder og planter bliver tidligere høstklar.

Kilder: Inga Bach, Karna Maj.

/ritzau/FOKUS