Kun 30 procent af danskerne spiser den daglige mængde fuldkorn, som Fødevarestyrelsen anbefaler. Men små vaner kan ændre meget.

. Hvis du synes, fuldkornspasta og havregryn smager tørt og kedeligt, kan det være en god idé at tænke på alternative kilder til at få fuldkorn i din kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne danskere spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen. De seneste år er vi generelt blevet bedre til at spise de små, sunde korn, men langt de fleste danskere har brug for mere fuldkorn.

Kun 30 procent af den voksne befolkning spiser den anbefalede daglige ration, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Fuldkorn er vigtigt for vores generelle sundhed og har en forebyggende effekt mod blandt andet tarmkræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

Men i stedet for at sætte den store kostomlægning i gang, kan du starte med at gå efter det orange fuldkornslogo, når du handler, siger Susanne Dunch, ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen.

- Ved små vaneændringer kan du nemt få mere fuldkorn i kosten ved for eksempel at vælge produkter med fuldkornslogoet, siger Susanne Dunch.

Der findes i dag 684 produkter med fuldkornslogoet.

Havregryn og rugbrød er to gode kilder til fuldkorn. Hvis du spiser en portion havregryn til morgenmad og to skiver fuldkornsrugbrød om dagen, er dit fuldkornsbehov dækket, oplyser Susanne Dunch.

Men faktisk er det kun 39 procent af danskerne, der ved, at havre kan være fuldkorn, og endnu færre ved, at byg og spelt kan være fuldkorn, viser en undersøgelse som YouGov foretog for Fuldkornspartnerskabet i 2016.

Hvis du hverken spiser rugbrød eller havregryn, kan det være en god idé at supplere med fuldkorn på andre måder.

- Det kan batte meget at gå over til fuldkornspasta. Hvis man ikke er vant til spise fuldkornspasta, kan man vænne sig til det ved gradvist at blande den almindelige pasta op med fuldkornsvarianten, siger Susanne Dunch.

- Når man skal lave frikadeller eller farsbrød, kan man bruge havregryn i stedet for mel, siger Susanne Dunch.

Hvis man vil have mere fuldkorn, er alle korntyper gode at spise, uanset om kornene er hele, knækkede, valsede eller malet til mel, oplyser Karen Leth, mad- og måltidskonsulent i Kost- og Ernæringsforbundet.

- Fuldkornsrugbrød er en god kilde til fuldkorn. Men man kan også få dagens fuldkorn via lyst fuldkornshvedebrød, knasende fuldkornsknækbrød, brødsticks og fuldkornscroutoner, siger Karen Leth.

Karen Leth foreslår også at lave salater med kogte og gerne marinerede hele eller knækkede korn af hvede-, hirse-, byg- eller rugkerner.

Børn mellem 4 og 10 år behøver kun 40-60 gram fuldkorn om dagen.

Fakta: Inspiration til mere fuldkorn i hverdagen

- Spis havregryn, fuldkornsmysli på skyr eller yoghurt til morgenmad.

- Lav små myslibarer med fuldkorn, som kan nydes som en snack i løbet af dagen.

- Bland lidt havregryn i din smoothie.

- Fuldkornspartnerskabet har lanceret en opskriftsapp til iPhone og Android. Søg under "Fuldkorn - lækre og smagfulde opskrifter med fuldkorn" og få mere inspiration til nemme retter med mere fuldkorn.

- Fuldkorn kan også være glutenfri, hvis du lider af cøliaki.

Kilde: Fuldkornspartnerskabet

/ritzau/FOKUS