Lejeboliger er en mangelvare, og det har fået priserne til at skyde i vejret. Men du skal ikke finde dig i, at huslejen er sat for højt.

. Boligmarkedet for lejeboliger kan minde om det vilde vesten, og som lejer skal man prise sig lykkelig, hvis man overhovedet får lov til at betale en udlejer for tag over hovedet i de store byer.

Det betyder, at mange lejere i desperation siger ja til en lejlighed, som er lige lovlig dyr.

Lejernes Landsorganisation anslår, at hver tredje lejer af et privatejet lejemål betaler for meget i husleje.

Hvis du har på fornemmelsen, at du betaler for meget for dine kvadratmeter, bør du gå din husleje efter i sømmene. Der kan være mange penge at spare, hvis du er berettiget til en huslejenedsættelse.

- Det er ofte private udlejere, der sætter lejen for højt. Når man lejer en ejerlejlighed, kan man næsten være sikker på, at lejligheden er lejet ud til for høj en leje, siger Jesper Larsen, cheføkonom i LLO.

Prisen på din husleje afhænger af parametre som boligtype, beliggenhed og bygningens opførelsesår. Derudover afhænger prisen af, om lejligheden er moderniseret med nyt køkken og badeværelse.

- I København og Aarhus er tommelfingerreglen, at lejen for en gennemgribende moderniseret lejlighed er på 1000 til 1100 kroner pr. kvadratmeter om året. Hvis lejligheden ikke er moderniseret, ligger lejen på omkring 600 kroner pr. kvadratmeter om året, fortæller Jesper Larsen fra LLO.

Når prisen bliver sat for højt på de udlejede ejerboliger, sker det ofte, fordi udlejer lader lejeren dække alle sine omkostninger. Også til lånet. Men den går ikke, siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater.

Det samme siger Boligejernes Videncenter, Bolius.

- Der står i lejeloven, at huslejen ikke må overstige det lejedes værdi væsentligt. Man skal som udlejer holde sig inden for rammen af andre sammenlignelige lejligheder eller værelser i området. Der kan man for eksempel spørge en ejendomsmægler til råds, siger Kristine Virén, presseansvarlig i Bolius.

Hvis du opdager, at din husleje er for høj, kan du bede en privat udlejer om huslejenedsættelse, så snart du har sat din underskrift på lejekontrakten.

Det gør du ved at indbringe klagen for huslejenævnet for eksempel gennem en organisation som LLO.

Hvis du klager over din husleje inden for det første år og får medhold, får du tilbagebetalt det beløb, du har betalt for meget med tilbagevirkende kraft. Hvis der er gået mere end et år, bliver huslejen kun sat ned fremadrettet.

Det er andre regler for huslejefastsættelse, hvis du bor i en privat ejendom, som er taget i brug efter 1991, er der reelt ikke noget loft for, hvor meget din udlejer må kræve i leje.

Fakta: Tjek om du betaler for meget i husleje

- Det er typisk i udlejede ejerboliger, at huslejen er for høj. Ejerlejligheder lejes ofte ud på boligportaler på nettet.

- Problemet er størst, hvor efterspørgslen er størst. Det er typisk i studiebyer som Aarhus og København.

- LLO oplever, at lejere ofte betaler 30 procent for meget i husleje for udlejede ejerboliger. I nogle tilfælde helt op til 50 procent for meget.

- På hjemmesiden Tjekdinleje.dk kan du tjekke, om du betaler for meget i husleje.

Kilde: LLO, Danske Boligadvokater

/ritzau/FOKUS