Du behøver ikke en have for at få friske krydderurter eller hjemmedyrkede grøntsager. Se her, hvordan du får din egen have i vindueskarmen.

København: Knap er vinterhandskerne pakket væk, før du skal trække i havehandskerne.

Hvis du vil have vindueskarmen fyldt af krydderurter, grøntsager og blomster, skal du nemlig snart til at plante dem.

Det siger foredragsholder og haveekspert Anders Bech. Sammen med sin kone ejer han Holstebro Urtehave, hvor de dyrker alt fra kål til krydderurter.

- Det er nu man skal i gang med krydderurter i vindueskarmen. Man kan drive krydderurter, som ellers ville være i dvale på grund af frosten, frem nu som potteplanter i vindueskarmen, siger han til Ritzau Fokus.

Har man tidligere været i gang i haven med krydderurter, kan man grave dem op og sætte dem i potter og placere dem i vindueskarmen for at give dem liv lidt tidligere end normalt. Nybegyndere eller havefattige kan købe krydderurter eller frø i planteskolen og så nye planter.

- Som nybegynder kan man starte med at sætte krydderurter som purløg, persille, citronmelisse i vindueskarmen. Og så kan man så rucola, karse, koriander, ærter, bladbede, rødbeder og salat, og så klippe af de spæde blade til salat eller pynt, siger Anders Bech.

Start allerede i februar med at så de planter, der har brug for lang tid til at udvikle sig - men vent med at så alle de nyindkøbte blomster og grøntsager.

- Problemet ved at så for meget i vindueskarmen er, at der er for lidt lys. Derfor bliver planterne høje eller ranglede, så man skal passe på ikke at så for tidligt, siger Anders Bech.

Han forklarer, at man kan købe en grolampe, der giver ekstra lys til planterne på de mørke dage. Omvendt skal man på de varme forårsdage passe på, at planterne ikke får for skarp sollys. Det forklarer Jesper Carl Corfitzen, der er havefaglig leder i Haveselskabet.

- Har du krukker i vindueskarmen, så stil dem i et øst- eller vestvendt vindue. Er solen for skarp, kan du sætte en avis eller en papskive foran spirerne, så de ikke brænder op, siger han.

Han forklarer, at det er vigtigt, at man køber en frisk pose så- og priklemuld, som frøene kan sås i. Her er der nemlig ikke så meget næring, så man undgår at "kvæle" frøene. Det er også vigtigt, at man køber friske frø, for ældre frø har oftest mistet spireevnen.

Sår du dine planter i en spirebakke, skal du være helt sikker på, at den er ren. Ellers kan der hurtigt komme svampe i bunden. Når frøene spirer, så hold igen med vandingen - løft i stedet låget, så planterne får mere luft.

Når nattefrosten er væk og jordtemperaturen er på omkring 10 grader, kan du begynde at sætte planterne ud på altanen, terrassen eller grave dem ned.

Haveekspert Jesper Carl Corfitzens råd til at plante i vindueskarmen:

- Aftal med dig selv, hvilke og hvor mange planter du vil have. Begræns dig, så du også kan overskue planterne i foråret.

- Start i februar med at så de planter, der gror langsomt, som chili, artiskokker, selleri og kålplanter.

- Køb nye spirebakker eller rengør de gamle grundigt, så der ikke går svamp i bakkerne.

- Køb friske frø - brug ikke de gamle, som har mistet spireevnen. Køb også en frisk pose så- og priklemuld.

- Er du mere øvet i plantningen, så prøv at eksperimenter med nye slags planter, eksempelvis multifarvede tomater, farvede grøntsager og dine yndlingsblomster.

- Hold igen med vandingen, når frøene begynder at spise - du risikerer at drukne planterne og skabe råd i bunden af spirebakkerne. Løft i stedet låget og giv planten lidt luft.

- Stil planterne så lyst som muligt, men ikke oven på en radiator. Stuetemperaturen skal være mellem 15 og 20-22 grader.

/ritzau/FOKUS