Påklædningen på løbeturen afhænger meget af den enkelte, selv om det altid handler om at holde sig varm, fortæller to eksperter.

. Vi går mod koldere og mere ustadigt vejr. Men det behøver ikke at være en stopklods for, at du kommer på dine ugentlige løbeture.

Vil du gerne sikre dig mod, at løbeturen ikke bliver et kuldemareridt, bør du klæde dig rigtigt på. Den korrekte påklædning varierer dog meget fra person til person, men visse dele af påklædningen bør man ikke gå uden om.

Det fortæller David Møller, som er løbetræner og tidligere konkurrenceløber.

- For mig at se er det inderste lag det vigtigste. Du bør have noget undertøj, som sidder tæt og er funktionelt, og i den sammenhæng findes der mange forskellige typer af undertøj. Det afhænger derfor meget af, hvad den enkelte har brug for, siger han til Ritzau Fokus.

Her peger David Møller på to materialer - uld og polyester.

Uldundertrøjen er mere til den kuldskær løber, mens polyesterundertrøjen er til løberen, der gerne vil have en bedre svedtransport. Bomuld er i denne sammenhæng bandlyst, da det blot suger væsken til sig, og ikke transporterer den væk.

Inden for løbeverdenen tales der også om et tre-lags-system. Det betyder, at man skal sigte efter at have tre lag på overkroppen. Først en svedtransporterende undertrøje, så et isolerende mellemlag til at tage overskydende sved, og en jakke til at dække mod vind og vand.

Men mellemlaget er ikke altid en nødvendighed. Det fortæller Rasmus Reinholdt Sørensen, som til dagligt arbejder som læge for fodboldklubben Vejle Boldklub samt på ortopædkirurgisk afdeling på Vejle Sygehus.

- Det mellemste lag er variabelt, og det er oftest kun nødvendigt på rigtig kolde dage. Det vigtigste er bare, at man får væsken væk fra kroppen, siger Rasmus Reinholdt Sørensen til Ritzau Fokus.

Han fortæller også, at det er den stillestående luft, som du har mellem lagene, der isolerer dig, og holder dig varm på løbeturen. Derfor skal man gerne sørge for, at den kolde luft ikke kommer gennem de trøjer, du har på, eller op under dine trøjer.

Det er samtidig en myte, at du bliver syg, hvis du bliver kold på din løbetur, fortæller Rasmus Reinholdt Sørensen.

- Du bliver ikke syg af kulden som sådan. Kulden kan dog være med til at gøre modtageligheden over for sygdom større, siger han.

Det vil sige, at forkølelse og influenza ikke alene kommer af løbeturen. Det kræver også smitte fra en anden person eksempelvis, og det kan opstå mange steder.

Skrønen om, at det at få træk er farligt for kroppen, passer heller ikke, lyder det fra Rasmus Reinholdt Sørensen. Sygdom forårsages nemlig af flere faktorer og kan derfor ikke kun tilskrives kold luft.

For at gøre løbeturen ekstra behagelig og varm kan det også være en god idé at tage en løbehue på, da meget af kropsvarmen forsvinder ud gennem hovedet.

Ifølge David Møller er en halsedisse og et pandebånd med windbreaker også gode ting at have på for at forhindre den direkte kulde på halsen og i panden.

Slutteligt er et par tynde vinterhandsker også at foretrække, men ifølge begge eksperter afhænger omfanget af din påklædning meget af, hvad du har det mest behageligt i, og hvor stort et varmebehov du har på løbeturen.

Fakta: Her er det ideelle løbesæt til vinteren

Du bør have en ... :

- En løbeundertrøje, som enten er lavet med uld eller af et syntetisk stof som polyester. Begge er svedtransporterende, men hvor ulden er mere varm, er polyester bedre til at transportere sveden.

- Et mellemlag, som er lavet af et syntetisk materiale. Det har til opgave at isolere og tage overskydende sved. For nogen (særligt gode løbere) kan dette lag udelades.

- En løbejakke, som er vind- og vandtæt.

- Et par løbetights. Der findes både sommer- og vintermodeller med eller uden windbreaker på lårene. Tights er bedst i sammenligning med andre løbebukser, da de holder bedre på varmen.

- En løbehue, et løbepandebånd med windbreaker, et par tynde løbehandsker og en halsedisse til at dække for direkte vind på halsen. Alle disse dele kan dog udelades, hvis ikke du føler, at det er nødvendigt.

Kilde: David Møller.

/ritzau/FOKUS