Kan man blive afhængig af læbepomade?

Heldigvis er det bare en skrøne, så nej - smør bare løs, siger de eksperter, som Ritzau Fokus har talt med.

Mange skaber dog selv et behov for læbepomade, fordi de fugter de tørre læber med deres eget spyt, forklarer Claus Zachariae, som er ledende overlæge på Gentofte Hospitals Hud- og Allergiafdeling.

- Og det er dumt. For spyttet indeholder enzymer, som kan virke irriterende for læberne, og så bliver det skruen uden ende, siger Claus Zachariae.

Så det er altså ikke noget problem, at vi pøser godt med fedtholdig læbepomade på læberne, når vind, vejr eller gentagen selvslikkeri har gjort læberne tørre.

Alligevel bør vi tænke over ikke at gøre det konstant, mener farmaceut Lilli Arvidsen fra Gråsten Apotek.

- Jeg vil sige - morgen, middag og aften. Det er nok ikke en god idé at smøre løs flere gange i timen, for så stresser man huden unødigt, siger hun.

I dag er de fleste læbepomader ret fedtholdige, hvilket er godt i forhold til de læbepomader, som har et højt indhold af vand.

Vand er generelt en faktor, som kan bidrage til at tørre huden ud.

Men eksperterne er enige om, at det mest simple og enkle råd til at tage toppen af tørre læber stadig lyder: Brug vaseline.

Det har fra tid til anden også været fremført, at vaseline kan være skadeligt, da det er lavet af paraffinolie, der udvindes af petroleum.

Men paraffinolie brugt i kosmetiske produkter er så rent, at det ikke får alarmklokkerne til at ringe hos Claus Zachariae.

- Vi oplever ikke, at vaseline er problematisk på nogen måde. Derimod kan læbepomader indeholde allergifremkaldende stoffer. Så det bør man lige tjekke, påpeger han.

Men en ting er læber, der føles tørre. Noget helt andet - og mere smertefuldt - er læber, der simpelthen sprækker i vinterkulden.

Her kan en almindelig læbepomade vise sig ikke at være tilstrækkelig, siger farmaceut Lilli Arvidsen.

Hvis man går på apoteket, så kan man for eksempel spørge efter produkter, som indeholder stoffet sucralfat.

- Der findes mange former for læbepleje, som indeholder sucralfat. De kan for eksempel have varierende smag. Det, sucralfat gør, er, at det virker som et plaster på sprækkerne. Det er ret effektivt, siger hun.

Fakta om læbepleje:

- Slik ikke på læberne. Det er gør kun problemet værre.

- Brug læbepomade eller vaseline - men gør det med måde. Ikke flere gange i timen.

- Brug meget gerne en læbepomade med indbygget solbeskyttelse. Så får du en dobbeltgevinst.

- Det eksklusive råd: Brug kaktusolie. Det er dyrt, men indeholder naturligt mange antioxidanter, som er godt for dine læber.

- Det alternative råd: Smør læberne ind i en natmaske af honning og olivenolie, som virker helende og plejende.

- Spis mandler, som har et højt indhold af essentielle fedtsyrer.

- Hvis læberne sprækker: Brug en hudpleje, der indeholder sucralfat.

Kilder: Overlæge Claus Zachariae, farmaceut Lilli Davidsen, www.hus-raad.dk.

/ritzau/FOKUS