Der findes tre former for smertestillende medicin, og de virker godt til forskellige typer smerter.

Der findes en række forskellige typer smertestillende medicin, som kan købes i håndkøb, og de forskellige typer har også forskellige virkemidler og specifikke områder, de virker bedst på.

Men har du styr på, hvornår en Panodil bør erstattes med en Ipren eller en Kodimagnyl?

Det har Finn Moltke, der er overlæge ved Anæstesiologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Der findes tre slags smertestillende: Paracetamol, gigtmedicin og morfika (morfin, red.), forklarer han.

Paracetamol og gigtmedicin kan købes i håndkøb, mens morfin kræver en recept.

1) Panodiler

De fleste kender til Panodiler, som indeholder paracetamol, og har sikkert et par stykker liggende i toiletskabet. Ifølge Finn Moltke er det nemlig den mest almindelige måde, hvorpå vi behandler milde smerter.

- Der er ikke nogen stor risiko ved at tage en Panodil. Hvis man tager det inden for de anbefalede grænser, er det ufarligt. Tager man derimod for meget, er det ekstremt farligt, fordi leveren bliver ødelagt, forklarer Finn Moltke.

Der skal dog en del til, før Panodiler kan forsage skader på leveren.

Panodiler kan bruges til de fleste smerter, hvor de hjælper effektivt og uden bivirkninger.

2) Ipren

Ipren tilhører gruppen af smertestillende, der bruges som gigtmedicin. Det er den type smertestillende, som virker allerbedst på inflammationer i kroppen.

- Hvis du oplever smerte, som er forårsaget af en tennisalbue, et trælår eller menstruationssmerter, så er det en Ipren, du skal tage, råder Finn Moltke fra Bispebjerg Hospital.

Grunden til, at Ipren er rigtig god til at lindre menstruationssmerter, er fordi der kan forekomme en inflammation, når kroppen afstøder slimhinden i livmoderen.

Det er dog vigtigt, at du ikke spiser Ipren regelmæssigt over en længere periode. Derved risikerer du nemlig mavesår og får en øget risiko for blodprop i hjertet.

3) Kodimagnyl

Kodimagnyl indeholder to slags smertestillende: acetylsalicylsyre og kodein.

Acetylsalicylsyre hører til i gruppen af gigtmedicin og er et af de ældste præparater, vi har, der er smertelindrende.

Man har fundet ud af, at hvis man kombinerer acetylsalicylsyre med kodein, bliver virkningen markant bedre. Derfor er der ti milligram kodein i hver Kodimagnyl-pille, du kan få i håndkøb.

Ti milligram kodein bliver omdannet til et milligram morfin i leveren. Derfor virker Kodimagnyl både som Ipren og som morfin. Som den eneste af de almindelige typer smertestillende, du kan købe i håndkøb, er Kodimagnyl blodfortyndende.

Finn Moltke forklarer, at det faktisk er godt halvdelen af befolkningen, der ikke får nogen virkning ved at spise paracetamol, og som derfor vil have gavn af at skifte til Kodimagnyler.

Så næste gang du spiser en Panodil mod din hovedpine, så læg mærke til, om den går væk i løbet af de 20 minutters tid, det tager for en Panodil at virke.

4) Treo

Mens de tre andre former for smertestillende kommer i pilleform, er Treo en brusetablet. Treo indeholder også acetylsalicylsyre, og da den er i pilleform, virker den hurtigere, forklarer Finn Moltke.

- Og så er der koffein i, så det virker som en kop kaffe, siger han.

Netop koffeinen har gjort Treo attraktiv til at modvirke eksempelvis tømmermænd.

Modsat Kodimagnyl indeholder Treo ikke kodein.

/ritzau/FOKUS