I perioder kan alle komme til at misse træningen. Læs her, hvor længe du kan holde pause fra dine løbeture uden at miste formen.

København: Det kan ske for os alle. Vi kommer til at misse løbeturen et par gange i streg, og pludselig kan det være svært at tage sig sammen og få genoptaget de gode vaner.

Men hvor længe kan du egentlig droppe træningen, uden at det ødelægger den form, du er i?

- Det er meget individuelt og kommer an på baggrunden, og hvor mange år man har trænet, siger Claus Hechmann, der er tidligere eliteidrætsudøver og i dag træner flere af Danmarks bedste langdistanceløbere.

- En nystartet, der har løbet i et halvt år og pludselig stopper op, har naturligvis sværere ved at komme i gang igen, end en der har trænet i 20 år og bygget en god grundform op, forklarer han.

Benny Larsson, som er sportsfysiolog ved Team Danmark, vurderer, at hyppigheden af ens træning er med til at afgøre, hvor god ens grundform er.

Og grundformen har en stor indvirkning på, hvor godt din krop holder fast i muskelmasse og kondition, hvis den kommer til at stå stille lidt.

- Hvis man kun løber én gang om ugen, kan man ikke kalde det en god grundform. Vi skal normalt op på to til tre gange om ugen, før man kan sige det, siger han.

Du skal ikke være nervøs, hvis du kommer til at misse nogle træningspas.

Tværtimod kan en pause fra tid til anden få dig i endnu bedre form.

- Får man ikke trænet i en uge, skal man nok komme hurtigt tilbage igen alligevel. Nogle er endda i endnu bedre form, når kroppen lige har restitueret, siger Claus Hechmann.

Eksperterne er enige om, at man kan misse træningen helt op til tre eller fire uger, uden at man behøver bekymre sig synderligt om det.

Til gengæld kan man bilde sig ind, at det er sværere at starte igen, end det i virkeligheden er for dem, der er i ok grundform.

- Men det er altså inde i ens hoved. Synes man, at det føles tungt, er det også meget svært at præstere, siger Benny Larsson.

Hvor hurtigt, du kommer tilbage til din forhenværende form, hænger også sammen med, hvor gammel du er.

Det er omkring 40 års-alderen, at vores kroppe bliver mere afhængige af kontinuerlig træning for at holde formen ved lige.

Sådan kommer du i gang igen efter pausen:

- Genfind rytmen: Brug et par timer på at gennemtænke sensommerens træningsplaner. Hvad har du lyst til at dyrke de næste måneder?

- Sæt dig mål: Skal motivationen have et skub, så sæt dig selv et konkret mål for din træning. Hvad vil du opnå? Og hvordan vil du opnå det?

- Prioritér din træning: Mange træningsforsætter strander på, at vi ofte har så travlt i hverdagen, at træningen glider om bagest i køen og herfra ud i intetheden.

Kilde: www.aktivtræning.dk

/ritzau/FOKUS