Der kan være mange penge at tjene som studerende ved at skifte bank.

. Selv om studerende sjældent har mange penge at spare op af, kan der i nogle banker være penge at tjene selv på en lille opsparing.

Landets største banker tilbyder nemlig forskellige renter til studerende på både opsparing og kassekredit, viser en opgørelse, som Mybanker har foretaget for Ritzau Fokus.

- Selv hvis studerende kun har en lille opsparing, kan der være god fidus i at flytte sine penge til en bank, der giver et bedre tilbud, siger Peter Jensen, kommunikationschef hos Mybanker.dk.

Mens Danske Bank og Nykredit tilbyder 0 procent i årlig rente for de penge, der står på kontoen, tilbyder mange andre banker en årlig rente på mellem 0 og 1 procent.

Men hos Spar Nord Bank, Vestjysk Bank og Sparekassen Vendsyssel kan studerende få 3 procent i rente. Det betyder, at du får 300 kroner i renter om året for en opsparing på 10.000 kroner.

Og det er værd at tage med, mener Anne Kjær, uvildig økonomisk rådgiver hos Arvad Finanshus, som har set på Mybanker's opgørelse.

- Lidt har også ret, især når man er studerende. Man kan ligeså godt gå efter de banker, hvor man får noget for de penge, man har stående, siger hun.

Der er også forskel på, hvad studerende skal betale i rente for en kassekredit hos landets store banker.

Niveauet hos de fleste banker er omkring 8 procent. I den dyre ende ligger Spar Nord Bank med en årlig omkostning i procent (ÅOP) på mellem 7,5 og 15,9 procent for en kassekredit på 20.000 kroner med en løbetid på fem år.

Andre højdespringere er Ringkjøbing Landbobank med ÅOP på mellem 9,1 og 14,2 procent samt Nordjyske Bank, hvor ÅOP er mellem 8,5 og 14,5 procent.

De billigste renter på en kassekredit er helt nede på 5,1 procent, som studerende kan få hos Danske Bank, Sparekassen Kronjylland og Lån og Spar.

Men hvis man mangler penge som studerende, råder både Peter Jensen og Anne Kjær studerende til at overveje et SU-lån i stedet for en kassekredit. Dels på grund af renten, som kun er 4 procent om året, mens man læser.

Men også fordi et SU-lån kan være nemmere at styre.

Fakta: De dyreste og billigste tilbud:

- Højeste rente på indlån: Spar Nord Bank: 0,25-3 procent, Sparekassen Vendsyssel: 0,25-3 procent.

- Laveste rente på indlån: Danske Bank, Nykredit og Lån & Spar: 0 procent

- Højeste ÅOP på kassekredit: Spar Nord Bank: 7,5-15,9 procent, Ringkjøbing Landbobank: 9,1-14,2 procent, Nordjyske Bank: 8,5-14,5 procent, Sparekassen Vendsyssel: 8,2-13,2 procent.

- Laveste ÅOP på kassekredit: Danske Bank, Lån og Spar, Sparekassen Kronjylland: 5,1 procent

- ÅOP = Årlig omkostning i procent

Kilde: Mybanker

/ritzau/FOKUS