Der er især én grund til, at mange danskere døjer med dårlig ånde, lyder det fra en førende ekspert på området.

Det er hverken hvidløg eller kaffe, der er skyld i, at mange hver eneste dag må sidde alene i kantinen og jævnligt bliver tilbudt tyggegummi og mintpastiller på grund af dårlig ånde.

Grim lugt fra munden, der kan sammenlignes med lugten af rådne æg, skyldes nemlig, at mange af os glemmer en helt simpel ting, når vi børster tænder.

Det fortæller tandlæge Bo Danielsen, der er skolechef for Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere på Københavns Universitet.

- I langt de fleste tilfælde stammer den ubehagelige lugt fra bakteriebelægninger på bagsiden af tungen, der meget let kan fjernes med en tandbørste, siger Bo Danielsen.

Han tilføjer, at også huller og tandkødsbetændelse kan ophobe bakterier, men at tungen ofte bliver glemt under tandbørstningen, hvilket ofte er skyld i den dårlige ånde.

- Jeg bruger bare min tandbørste og børster lidt på tungeryggen et par gange om ugen, siger Bo Danielsen og understreger, at det for nogle kan være lidt ubehageligt at børste bagest på tungen, fordi der sidder nogle reflekser, der kan give opkastningsfornemmelser.

- Men det er jo bare en indikation på, at man har ramt ekstra godt, tilføjer han.

Også Palle Holmstrup, der er sektionsleder og professor i parodontologi på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, mener, at de fleste årsager til dårlig ånde nemt kan forebygges.

For eksempel ved at spise regelmæssigt, ligesom det kan hjælpe at drikke vand.

- Folk, der er på slankekur, har ofte dårlig ånde, fordi de ikke spiser, og så sker der det, at der akkumuleres bakterier og proteiner på tungeoverfladen.

Han forklarer også, at det er manglende væske og spytproduktion i munden om natten, der gør, at mange vågner op med dårlig ånde om morgenen.

Mens tandbørsten kan hjælpe, er der derimod ingen idé i at ty til mundskyllevand, når du opdager, at dine kolleger eller venner flygter, når du åbner munden, siger tandlæge Bo Danielsen.

- Rigtig meget mundskyllevand har ingen effekt. Kun hvis der er alkohol i, har det en lille effekt, men den svarer i virkeligheden til, at man lige så godt kan skylle mund i et glas hvidvin.

Han sammenligner mundskyl og tyggegummi med deodorantprodukter, der heller ikke kan erstatte et bad.

Af samme årsag bør produkterne kun bruges som et supplement til den daglige tandhygiejne, når tand- og tungebørstningen er klaret.

Har du forsøgt at kurere din dårlige ånde uden held, bør du overveje at søge professionel hjælp.

I sjældne tilfælde kan dårlig ånde skyldes for eksempel diabetes eller sygdomme i mave-tarmsystemet.

Fakta: Dårlig ånde? Her er løsningerne:

- Drik masser af vand i løbet af dagen. Det skyller bakterier og ildelugtende, svovlholdige luftarter væk og holder munden frisk.

- Spis groft og regelmæssigt. Når du faster eller er på slankekur, nedsættes spytproduktionen, som normalt holder munden frisk.

- Spis gerne frugter, der reducerer pH-værdien i munden og gør det vanskeligere for enzymerne at nedbryde proteinerne i din mund. For eksempel citrusfrugter.

- Tyg tyggegummi eller spis pastiller, der indeholder zink. Det skal være sukkerfrit.

/ritzau/FOKUS