Der er tusindvis af kroner at spare, hvis du ved, hvornår sommerhusene falder i pris.

. En forskel på 970 kroner på at købe sommerhuset i den dyreste og den billigste måned lyder måske ikke af så meget. Men det er det, når forskellen er per kvadratmeter.

Leder du efter et sommerhus på 70 kvadratmeter kan det betyde en prisforskel på 67.900 kroner.

Prisen varierer nemlig hen over året, og det er i de mørke måneder, du skal slå til, hvis du vil spare penge, viser tal fra Boligsiden.

- Det er ikke så overraskende, at der er sæsonforskelle i priserne - det er også noget, der gør sig gældende for boligmarkedet generelt, fortæller Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Prisudsvingene hænger sammen med de forskellige handelsmønstre hen over året. Der bliver ikke handlet så mange sommerhuse i slutningen og i starten af året.

Sommerhusene bliver i højere grad handlet fra april og frem, forklarer Christian Hilligsøe Heinig. Og det sætter altså sit aftryk på priserne.

Tallene fra Boligsiden viser, at det i perioden fra 2009 til 2015 i gennemsnit kostede 13.237 kroner per kvadratmeter, hvis sommerhuset blev købt i den billigste måned, december.

Den dyreste måned var april med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 14.207 kr.

Gennemsnittet af kvadratmeterpriserne viser, at månederne december, januar og februar er de billigste måneder at sætte sin underskrift på købskontrakten.

Sommerhusmarkedet varierer dog en del fra kommune til kommune, og det kan påvirke, om det er realistisk at vente på en bedre pris.

- Hvis man har meget fokus på et bestemt område, man gerne vil bo i, hvor der ikke er så mange sommerhuse til salg, så har man ikke så god mulighed for at være kritisk, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

- Hvis man er interesseret i et sommerhusområde, hvor der er rigtig meget aktivitet - det kunne være Vejby, Nykøbing Sjælland eller Jægerspris - så kunne det være relevant at kigge på, om man skulle vente med at købe.

Det er dog ikke nødvendigvis så ligetil bare at afvente, at priserne falder, bemærker cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig:

- Udfordringen er jo, at jagten på ens drømmesommerhus kan strække sig over flere måneder, inden det hele falder på plads i forhold til beliggenhed, økonomi, stand og hvad der ellers skal passe sammen, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Overvejelser før du køber sommerhus:

- Hvis du har fundet et sommerhus i en dyr kommune, så tjek priserne i de nærliggende nabokommuner. Der kan være mange penge at spare på den anden side af kommunegrænsen.

- Overvej, hvor meget du vil bruge sommerhuset. Du kan leje sommerhus mange gange for de penge, det koster at købe.

- Køb sommerhus, fordi du gerne vil bruge det ofte. Ikke fordi du forventer at kunne tjene penge på at sælge det på sigt.

Kilde: Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark

/ritzau/FOKUS