Mange børn rammes i øjeblikket af kighoste, og sygdommen kan potentielt være farlig for de mindste børn, fortæller to eksperter.

. En kighosteepidemi har ramt Danmark, og det går i øjeblikket særligt hårdt ud over børnene.

Sådan lyder det fra Statens Serum Institut, som i august og september har konstateret flere end 200 tilfælde af den genstridige kighoste. Det er den højeste månedlige forekomst siden 2002.

Som navnet antyder, er voldsom og genstridig hoste det gennemgående symptom. Alligevel kan sygdommen være svær at diagnosticere i starten af sygdomsperioden.

Det fortæller Tine Dalby, der er forsker og biokemiker ved Statens Serum Institut.

- Som så meget andet begynder sygdommen med forkølelsessymptomer, hvilket får folk til at tænke, at det bare er en forkølelse. Derefter begynder man at få hosteanfald. De kommer lidt ud af det blå, og de bliver kraftigere og kraftigere, siger Tine Dalby.

Hun fortæller, at hosteanfaldene oftest kommer om natten, og at de i visse tilfælde kan være ret voldsomme.

- Jeg har set eksempler, hvor folk har brækket et ribben, fordi muskelsammentrækningerne ved hosteanfaldene er så voldsomme, siger Tine Dalby.

I mange år blev kighoste anset for at være en børnesygdom, men det er langt fra tilfældet. Mange voksne rammes af kighoste og ender med at smitte deres børn. Det sker oftere, end at børn smitter andre børn.

Kighoste er især farlig hos de helt små børn. Det fortæller Anja Poulsen, der er overlæge ved BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet.

- Det er helt små babyer, der er i risikozonen for at blive alvorligt syge. Spædbørn kan holde op med at trække vejret i forbindelse med hosten, så det kan potentielt være farligt. Derfor bliver små børn som regel indlagt, når de har kighoste, siger hun.

Derfor bør forældre altid gå til lægen med deres børn, hvis man er i det mindste i tvivl, lyder det fra Anja Poulsen.

Hun anbefaler også, at man får sine børn vaccineret. Ved kighoste bliver man som baby vaccineret efter tre, fem og 12 måneder.

Er du eller dit barn blevet smittet med kighoste, bør du passe på. Ifølge Tine Dalby er sygdommen yderst smitsom, men selv om kighoste kan vare i op til fire måneder, smitter man kun den første måned.

Hos lægen kan du få antibiotika, som kan forkorte sygdomsperioden. Men kun, hvis du får antibiotika i starten af sygdomsforløbet. Ellers når medicinen ikke at få en effekt.

Fakta: Her er symptomerne på kighoste

- Kighoste starter først som mild hoste med let feber lige som ved en forkølelse.

- Herefter bliver hosten kraftigere, og du kan komme til at opleve vejrtrækningsbesvær. Ved små børn er hosten ikke nær så kraftig, men kommer i stedet til udtryk ved små stop i vejrtrækningen.

- Nogle personer oplever opkast efter hosteanfald og en hylende lyd fra halsen, når man igen prøver at trække vejret.

- Sygdomsperioden på kighoste kan strække sig fra en til to måneder - og i nogle tilfælde helt op til fire måneder.

- Er man først ramt af kighoste, er der ikke meget at gøre ved det. Du kan få antibiotika, men det skal gives i starten af sygdomsperioden.

- Du kan blive vaccineret mod kighoste, og vaccination holder i fem til ti år. Du kan dog stadig blive smittet, selv om du er vaccineret.

Kilde: Statens Serum Institut

/ritzau/FOKUS