Det kan være svært at se på en vandmelon eller en ananas, om den er spiseklar. Her er de gode råd, når du skal vælge frugt i supermarkedet.

Et saftigt stykke vandmelon eller ananas er populært i sommervarmen. Men mange af os er på herrens mark, når vi skal vælge lige netop det stykke frugt i supermarkedet, der ikke skuffer, når vi tager det med hjem.

Men der er faktisk ting, du kan gøre for at undgå at komme hjem med dårlig frugt og grønt i indkøbsposen, fortæller Martin Rasmussen, der har været kok i 17 år.

For det første er det godt at gå efter frugt og grønt, som er i sæson.

»Om sommeren er det primært bær, der er gode. Når vi kommer til august er æbler, pærer og kvæder i sæson,« siger Martin Rasmussen.

Derfor er det nu, at du skal købe jordbær, hvis du vil have dem, når de er bedst.

Eksotiske frugter som meloner og ananas er til gengæld ikke på samme måde sæsonbetinget, da de importeres fra sydeuropæiske lande. Men man kan stadig spotte, om for eksempel en melon er god.

»En vandmelon skal være tung, og den skal lyde hul, når man banker på den. Selv om en vandmelon er gul i skallen, kan den stadig godt være frisk, da den muligvis bare har ligget på jorden eller fået for meget sol på den ene side,« siger Martin Rasmussen.

Hvis du vil være sikker på at købe frugt, der kan holde til at ligge et par dage i frugtkurven, skal du kigge grundigt på frugten, før den ryger i kurven, fortæller Michael René, som er lektor i fødevarevidenskab ved Produktionshøjskolen Metropol.

»Det er for eksempel værd at undersøge, om frugten har brune pletter, inden den ryger i indkøbskurven. Stødt frugt oxiderer ofte hurtigere og bliver derfor hurtigere dårlig,« fortæller Michael René.

Det kan også have indflydelse på modningsprocessen, hvordan du opbevarer din frugt, siger han.

Noget frugt og grønt - for eksempel avocado - indeholder modningshormonet ethylen, som gør, at avocadoen modner hurtigere, hvis den ligger tæt på andet frugt - eksempelvis æbler.

Er du i tvivl, om avocadoen er moden nok til guacamole eller lignende, kan du trykke let i toppen på den, hvor stilken har siddet. Hvis den er blød uden at være smørblød, er den god. Den må gerne give lidt igen, når man trykker på den.

Gode råd om frugt:

- Ananas: Toppen skal helst være grøn og ikke brun, da det også betyder, at den er fyldt med væske. Skallen må heller ikke være brun og blød - så er den blevet overmoden.

- Banan: Når en banan er oversået med brune pletter, er den fuldmoden og spiselig, hvis skrællen føles fast ved et let tryk. Et tegn på overmodenhed er, når stilken skrumper ind og begge ender bliver sorte.

- Mango: Med mangoer er det en smagssag. Jo blødere en mango er, desto sødere er den også. En stenhård mango er ikke at foretrække.

Kilder: eksotiskefrugter.emu.dk, Martin Rasmussen

/ritzau/FOKUS