Mindsk dit affald og få bedre indeklima, gratis mad og haveterapi på samme tid. Læs her, hvordan du gendyrker dit grøntsagsaffald.

. Næste gang du kyler dit grøntsagsaffald i skraldespanden, så overvej, om du skulle beholde toppen af rødbeden og bunden af porren.

Med lidt muld, en potte og lidt vand, kan du nemlig på sigt spare dig selv en tur til supermarkedet for at købe de samme grøntsager.

- Gendyrk er en botanisk form for genbrug. At gendyrke tager ikke meget tid, det koster ikke noget, det er et CO2-neutralt bidrag til hjemmets diæt, og man kan være med, selv hvis man kun har en lille vindueskarm, siger Persille Ingerslev, der er hjemmedyrker og skribent ved persilleshjemmedyrk.dk.

I vindueskarmen kan du gendyrke alt fra forårsløg, almindelige løg, forskellige slags kål, rødbeder og andre beder til citrongræs, ingefær, gurkemeje, krydderurter, fennikel, selleri, gulerødder, salat, hvidløg, porrer og meget andet.

Signe Voltelen, der er arkitekt med speciale i "urban framing", oplever at særligt byboere har glæde af at få køkkenhaven ind i lejligheden.

- Det at dyrke på den plads, man har, giver et perspektiv, som jeg mener, er ganske sundt. Tænk på, at vi startede som jægere og samlere, blev landbrugere og nu er vi forbrugere. Med tiden mistede vi vores evne til at kende naturen og den mad, vi skal spise. Den viden er der mange, der opsøger nu og prøver at genfinde kontakten til naturen. Særligt byboere har ingen kontakt til naturen, og det er den, de gerne vil have lidt af igen, siger hun.

Fakta: Sådan kommer du i gang med at gendyrke

- For at gendyrke skal du bruge et par urtepotter. De behøver ikke være store eller af nogen bestemt kvalitet. Brug gerne potter fra krydderurter, du tidligere har købt, så du ved, at plastikken er godkendt til dyrkning af fødevarer.

- Man kan gendyrke i flere forskellige slags jord, men det er nemmest med helt almindelig pottemuld fra et bygge- eller supermarked. Der er ikke brug for nogen stor mængde.

- Det er en god ide ikke at vande særlig meget, da du derved mindsker risikoen for at din gendyrkede afgrøde går i råd. Men de gendyrkede afgrøder skal selvfølgelig heller ikke stå og visne.

- Nogle vækster, såsom basilikum, er meget tørstige af natur, mens andre såsom spidskål, kan klare sig med langt mindre vand. Føl dig frem, jorden må gerne være fugtig, men ikke mudret.

- Brug grøntsagstoppe, som du ville have smidt ud, og lad dem gro videre i vindueskarmen. Brug toppen fra gulerod, rødbede eller pastinak og bunden fra porre, spidskål eller forårsløg. Nye blade vil i løbet af 4-8 dage spire frem.

- Eksempelvis kan man gendyrke den lille del med rødder på forårsløg, som man ellers smider ud i forbindelse med madlavning. I sommerhalvåret vokser forårsløg ofte ud på lidt over en uge.

Kilder: Persille Ingerslev, Signe Voltelen, Foodrevolution.org