Mange skifter til glutenfri kost uden at have cøliaki, siger Astma-Allergi Danmark. Men "glutenfri" er ikke lig med sund, siger diætist

. Supermarkederne får flere og flere glutenfri produkter på hylderne til glæde for folk med glutenallergi - også kaldet cøliaki.

Men hvis du ikke er diagnosticeret med cøliaki, skal en glutenfri diæt ikke opfattes som en slankekur eller et sundt alternativ til almindelig kost.

- Vi oplever, at mange fravælger gluten uden at have en diagnose, og det er et problem, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark til Ritzau Fokus.

Hvis du kun spiser glutenfri produkter, vinker du farvel til fuldkorn og andre vigtige næringsstoffer, og de næringsstoffer skal hentes andre steder i kosten. Derfor er det ikke godt at skære gluten helt ud af kosten uden at sikre, at man får næringsstofferne andre steder fra, siger Betina Hjorth.

Det samme gør diætist Mette Borre, som specialiserer sig i irritabel tarm. Hun synes også, det er et problem at spise glutenfrit uden en diagnose.

- Rigtig mange opfatter glutenfri som et synonym for sundhed. Men de to ting har ikke noget med hinanden at gøre. Cøliaki er en sygdom, der gør at slimhinden i tyndtarmen skades, når du indtager gluten, og det forstyrrer optagelsen af kostens næringsstoffer, forklarer Borre.

Det er svært at sige præcis, hvor mange danskere der har cøliaki. Et studie som Allan Linneberg, overlæge på Gentofte Hospital, har foretaget blandt 2300 danskere slog i 2012 fast, at der med al sandsynlighed er mange flere med cøliaki i Danmark end tidligere antaget. Måske endda mellem 50.000 og 100.000 personer.

På Cøliaki Danmarks hjemmeside er et af foreningens primære mål: "Tidlig og sikker diagnosticering samt bedre vejledning og opfølgning i sundhedsvæsenet".

Men for at kunne diagnosticeres og vejledes i sundhedsvæsnet, må personer med mistanke om glutenallergi gå til lægen og få taget en blodprøve og ikke diagnosticere sig selv, mener Mette Borre.

- Hvis man skærer gluten ud af sin kost og oplever at få det bedre, er det altså ikke nok til at diagnosticere sig selv. Det kan godt være, man oplever, at kosten får et løft i omlægningen til glutenfri, eller at et mindre indtag af kulhydrater har været godt for tyktarmen. Men man kan ikke selv konkludere, at man har cøliaki, siger hun.

Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark anbefaler også, at man går til lægen, hvis man mistænker at have glutenallergi.

- Diagnosticering kan hjælpe nogle af med store maveproblemer. Nogle går måske på toilettet fem-seks gange om dagen, og det er altså ikke normalt. Så hvis man oplever symptomer, er det en god idé at blive tjekket, råder Betina Hjort.

Fakta: Du skal gå til lægen, hvis

- Du skal af med afføring mange gange om dagen

- Du har mavesmerter eller ofte er oppustet

- Du oplever stor træthed i forbindelse med glutenholdige/korntunge måltider

- Du overvejer at skifte over til glutenfri kost eller allerede har gjort det uden diagnose

- Husk at symptomerne på cøliaki kan være meget diffuse, men det er ikke tilrådeligt at sætte dig selv på en glutenfri diæt uden at blive testet hos lægen

Kilder: Betina Hjort, Astma-Allergi Danmark, Mette Borre.

/ritzau/FOKUS