Den nye registreringsafgift træder i kraft i dag. Men købte du ny bil i sidste uge, kan du måske alligevel være heldig og slippe billigere.

Hvis du har pønset på at købe ny bil, men ikke har fået gjort noget ved sagen, kan du glæde dig over, at du sandsynligvis vil spare en slat penge, når du køber ny bil. Helt uden at røre en finger.

I fredags blev regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative enige om at lette registreringsafgiften på biler.

Indtil nu har du skullet betale 105 procent i registreringsafgift af bilens værdi op til 82.800 kroner - det såkaldte skalaknæk - og 150 procent i afgift af det resterende beløb.

Men fra i dag forhøjes skalaknækket til 106.600 kroner, og det betyder, at en række biler i den såkaldte mellemprisklasse bliver billigere at få fingre i.

10.710 kroner billigere for at være nøjagtig.

Men hvis du har været så "uheldig" at skrive slutseddel på en ny bil for eksempel i sidste uge eller ugen før, afhænger det af datoen for indregistreringen, om du kan få penge refunderet, vurderer Dennis Lange, juridisk konsulent hos FDM.

- Hvis man har købt ny bil, som allerede er blevet indregistreret, så er det sket efter den gamle registreringsafgift. Da aftalen er gældende fra 22. november 2016, er man ikke berettiget til en kompensation. Hvis bilen først leveres og dermed indregistreret efter den 22. november 2016, skal der betales afgift efter den nye sats, siger han.

Dennis Lange forklarer, at registreringsafgiften faktisk ikke har noget som helst med forhandleren at gøre.

- Det er ikke usædvanligt, at der er leveringstid på fabriksnye biler, så man kan altså sagtens forestille sig, at der går uger eller måneder fra slutsedlen underskrives, til bilen leveres og dermed indregistreres. Så du kan altså godt have skrevet under på en slutseddel, hvor det beløb, som står på slutsedlen, ikke ender med at blive den endelige pris, siger han.

Men lad os så sige, at du købte din bil for en uge siden og fik den leveret i går. Bilen er indregistreret - efter den gamle tarif.

Kan du nu tage købeloven i hånden og sende din bil retur til forhandleren med beskeden: "Jeg har fortrudt" og så vende tilbage og om nogle uger og købe bilen igen - men til den nye pris?

- Nej, den går ikke. Har du købt en bil, så hænger du på den, konstaterer Jakob Steenstrup, jurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Modsat, hvad mange tror, har man ikke 14 dages fuld returret på varer, som er købt i en fysisk butik, som man har på varer, som er købt på nettet, siger han.

Men selv om du har været så uheldig at købe din nye bil på den forkerte side af afgiftsnedsættelsen, så kan du stadig forsøge at kæmpe for at få penge tilbage, siger Dennis Lange fra FDM.

- Hvis man som bilkøber mener, at man er berettiget til en prisnedsættelse på baggrund af afgiftsnedsættelsen, så kan man kontakte sin forhandler og høre nærmere. Og er man medlem af FDM, hjælper vi også gerne med at sikre, at man som forbruger får den berettigede effekt af afgiftsnedsættelsen, siger Dennis Lange.

Fakta: Priser før og efter i dag

- FDM har regnet på, hvad der er at spare på en række populære modeller i forskellige prisklasser:

- Mikrobil VW Up!: Samme pris (0 procent)

- Minibil Peugeot 208: Samme pris (0 procent)

- Minibil VW Polo: 3652 kroner (2 procent)

- Mellem Opel Astra: 7612 kroner (4 procent)

- Mellem Skoda Octavia: 10.710 kroner (4 procent)

- SUV Nissan Qashqai: 10.710 kroner (3 procent)

- Stor Passat: 10.710 kroner (3 procent)

- Stor 520d: 10.710 kroner (2 procent)

- Stor Volvo V90: 10.710 kroner (1 procent)

Kilde: FDM

/ritzau/FOKUS