Hver femte unge mellem 18 og 30 år deltager i sociale arrangementer, selv om de ikke har råd.

København. Når vennerne planlægger byture, skiture og biografture, kan det være svært at være den eneste i vennegruppen, der siger, "det har jeg ikke råd til".

Ifølge en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden deltager hver femte unge mellem 18 og 30 år i sociale arrangementer, selv om de ikke har råd, og knap halvdelen af de unge bruger flere penge end planlagt, når de er ude med vennerne.

Særligt unge mænd oplyser i undersøgelsen, at de kommer til at bruge flere penge end planlagt, når de er ude.

Det kan i værste fald hvirvle de unge ind i en gældsspiral, og derfor er det vigtigt at gøre op med forbrugspresset, siger Turf Böcker Jakobsen, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk.

Og første skridt er at bryde tabuet om ikke at have råd.

- Man kan komme langt, hvis man kan sætte en diskussion i gang i vennegruppen om, hvad forbrugsniveauet skal være, når man mødes, så det ikke bliver en selvfølge, at man skal bruge 500 kroner hver gang, siger Turf Böcker Jakobsen.

Det samme mener Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Penge- og Pensionspanelet, som råder de unge til at være mere åbne om deres økonomi og spørge, hvor mange penge deres venner har hver måned.

- Snak om, at de fleste er "på røven" som unge og studerende, og det er helt naturligt at have en stram økonomi, når man er ung. Bryd tabuet, i stedet for at lade som om at alle unge har råd til at spise sushi og gå på cocktailbar hver weekend, siger hun.

Dernæst handler det for de unge om at se realistisk på økonomien og holde sig fra en "strudsestrategi", hvor man stopper med at tjekke netbanken og svare, når bankrådgiveren ringer, så snart der er overtræk på kontoen.

- Det er det værste, man kan gøre. I stedet skal man prøve at skabe overblik over sin økonomi og finde ud af, hvad det egentlig er, man bruger sine penge på, siger Turf Böcker Jakobsen.

Og det behøver ikke være med store, forkromede budgetskemaer, siger Turf Böcker Jakobsen.

- Det kan være en god start at tjekke sine kontoudtog og se, hvilke poster der fylder i hverdagen, og så overveje, om man for eksempel kunne bruge mindre penge på købekaffe, siger han.

Fakta: Undgå at bruge penge, du ikke har

- Foreslå dine venner, at I er sammen på måder hvor det ikke koster noget særligt. Lav fx en madklub eller lav spilleaftener, filmaftener, bytte-tøj-aftener eller quiz-aftener.

- Se altid efter studierabat, hvis du er ude at købe for eksempel tøj, bøger, mad osv.

- Penge- og Pensionspanelet har udviklet appen "Lommebudget", som du kan bruge til at skabe overblik over dit forbrug. Brug funktionen "luksusmål" til at sætte et max beløb af hver måned til fest og sjov.

Kilde: Penge- og Pensionspanelet.

/ritzau/FOKUS