Mens du selv nyder en kæledyrsfri ferie, kan du sørge får, at din hund også får en fantastisk ferie, mens den bliver passet.

København: Hvis lille Fido har krudt i røven og elsker fremmede mennesker, så kan du roligt efterlade den i en hundepension, mens du selv rejser på ferie.

Har familien firbenede medlem derimod svært ved at omgås andre hunde og sidder bange i et hjørne, når du har den med nye steder, så kan det være, du i stedet skal alliere dig med en nabo eller et familiemedlem, når du rejser på sommerferie.

Sådan lyder to overordnede råd til den rejselystne hundeejer fra Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub. Hun fortæller, at man som hundeejer sagtens kan rejse på hundefri ferie og med god samvittighed få hunden passet derhjemme.

- Det er de færreste familier, der gennem et helt hundeliv kan undgå at få deres hund passet, men det handler om at kende sin hund for at give den bedste oplevelse, siger hun. Det er nemlig ikke alle hunde, der vil føle sig godt tilpas i for eksempel en hundepension.

Hvis din hund for eksempel har en sygdom eller føler sig utilpas fremmede steder, bør du i stedet overveje private pasningsmuligheder.

Alternativt kan du vælge en mindre hundepension med få hunde og bede om ekstra pleje og kontakt fra personalet, råder Lise Lotte Christensen.

- Hvis der er tilvalgsmuligheder, bør du som hundeejer helt generelt vælge motionen og den menneskelige kontakt. Og så drop luksusmaden, hvor din hund for eksempel får serveret røde bøffer og sovs og kartofler til aftensmad.

Samme holdning har Paulette Topsøe-Jensen, der er dyrlæge med speciale i familiedyr. Hun anbefaler i øvrigt, at man generelt ser sin egen rejse som en rejse for hunden også.

- Så det er vigtigt, at du pakker det mest nødvendige for, at den kan føle sig hjemme, når den bliver passet. For eksempel foder, hundekurv, legetøj og hundekiks.

Uanset om din hund skal passes privat eller i en kennel, er det desuden en god idé at arrangere et prøveforløb, hvor hunden har en eller to overnatninger på pasningsstedet.

- På den måde lærer hunden stedet at kende, så når man skal rejse på ferie og kommer tilbage, så ved den allerede, hvor den skal hen, siger Paulette Topsøe-Jensen.

Skal hundeferien foregå i en hundepension, bør du i øvrigt sørge for, at hundens vaccinationer er i orden, og at den desuden får en vaccine mod kennelhoste en måned før ferien, ligesom loppe- og flåtbehandlinger også er en en god idé.

Ved den svære afsked, når du skal sige farvel til din hund, er det desuden vigtigt, at du pakker tårerne væk, selv om det er hårdt.

- Hvis man laver en stor scene ud af det, så ved hunden, at der er noget under opsejling. De læser os som åbne bøger, siger dyrlæge Paulette Topsøe-Jensen.

Hun anbefaler, at du skaber en hyggelig situation for hunden, hvor den for eksempel leger med en anden hund, mens du selv smutter på ferie.

Egner din hund sig til hundepension? Tjek listen.

- Din hund er glad for fremmede mennesker.

- Din hund er nysgerrig og frimodig.

- Din hund har god spiselyst i dagligdagen.

- Din hund er sund og rask.

- Din hund stresser ikke ved andre hundes tilstedeværelse.

- Din hund tilpasser sig hurtigt fremmede omgivelser.

Kilde: Dansk Kennel Klub

/ritzau/FOKUS