Det er helt okay at dyrke motion, du godt kan lide. Men hvis du håber på synlige træningsresultater, så er det ikke sjov, du skal gå efter.

København. Du har hørt det før, og vi siger det i stor stil til hinanden, når motivationen til at cykle ned i træningscenteret svigter en regnvåd torsdag eftermiddag.

Den bedste træning er den, der bliver lavet.

Men der er et men. I hvert fald hvis man spørger cand.scient. i sports science and health Niklas Meier, der træner alt fra helt almindelige danskere til elitesportsudøvere.

Han oplever nemlig, at mange forventer at få synlige resultater ud af den træning, de laver, fordi "det er sjovt", eller fordi "den bedste træning er den, der bliver lavet".

- Kroppen responderer på det, du laver. Så hvis du har en reel målsætning, du gerne vil have ud af din træning, så er du nødt til at indrette den påvirkning, du udsætter kroppen for, efter det resultat, du gerne vil have, forklarer han.

Han møder ofte personer, som i første omgang siger, at de gerne vil være stærke, men når man kradser lidt i overfladen, så ligger der ofte også andre ønsker gemt. En flad mave, flotte arme eller en større bagdel.

- Og det er helt fint at ville påvirke sit udseende, men så skal man turde sige højt for sig selv, at det er målet og så arbejde for det, understreger Niklas Meier.

Han bakkes op af professor ved Rigshospitalets Center for Aktiv Sundhed Bente Klarlund.

- Har man et ønske om at opnå en reel forandring i kroppen, så synes jeg, det er forkert at bilde folk ind, at det kan opnås, uden man lægger sig i selen, siger hun.

Og her kan problemet med "den bedste træning er den, der bliver lavet" opstå.

- Det er simpelthen så populært at sige, at træning skal være sjovt, for så er du sikker på at komme afsted. Men som sagt reagerer kroppen på den påvirkning, du giver den, understreger Niklas Meier.

Han forklarer, at en Instagram-parat modelbikinikrop ikke kommer af badminton en gang om ugen. Det betyder ikke, at badminton ikke er godt, men for at ændre kroppen fysiologisk, så skal den belastes hårdt.

- Hvis du altid sigter efter, at det skal være sjovt, så kommer du meget sjældent derop, hvor det er hårdt, forklarer han.

- Er man et helt almindeligt menneske, der har som mål at opbygge muskler, så kan man godt kombinere det hårde med noget, der er sjovt, men man kommer ikke uden om at presse sig selv derop, hvor pulsen banker og kroppen syrer til, siger Bente Klarlund.

Det kan virke helt uoverskueligt at skulle presse sig selv så meget til træning, hvis man samtidig ikke har formuleret en prioritet af, hvad man vil opnå med træningen.

Det kan hjælpe at vælge den ene ting - arme, baller, mave, antal kilo, der løftes - og sætte hårdt ind på det.

- Du kan ikke sætte målrettet ind på alle ting på en gang. Så det handler om at prioritere, hvilken enkelt ting der er vigtigst, og så arbejde hen imod den. Oftest vil det jo ramme lidt af det hele, selv hvis man træner mod et bestemt slutmål, men det hele kan ikke være målet på samme tid, siger Niklas Meier.

Fakta: Passer din træning med det, du gerne vil opnå?

- Spørg dig selv, hvad du allerhelst vil opnå med din træning.

- Find ud af, hvad det vil kræve at nå det mål?

- Stemmer din træning overens med det resultat, du gerne vil opnå?

- Presser du dig selv hårdt nok, når du træner?

- Dyrker du fejlagtigt løb eller anden cardio-træning for at opbygge muskelmasse?

Kilde: Niklas Meier, cand.scient. sports science and health og personlig træner.

/ritzau/FOKUS