Det begynder at lugte af boligboble i Danmark, advarer den internationale valutafond. Men danske eksperter deler ikke bekymringen.

København: Stigende priser på ejerboliger - særligt i København og i Aarhus - har fået den internationale valutafond, IMF, til at advare om, at der kan komme en ny dansk boligboble.

Men hvad betyder IMF's advarsler for den helt almindelige dansker, der overvejer at købe eller sælge en ejerbolig?

Spørger man Curt Liliegreen, projektdirektør ved Boligøkonomisk Videnscenter, skal man først og fremmest slå koldt vand i blodet.

- Det allerførste, man skal gøre, er at tage det fuldstændig med ro. Når OECD og IMF går ud med tal eller advarsler er det ofte på en lidt firkantet måde, forklarer han til Ritzau Fokus.

Ifølge Liliegreen kan de prisstigninger, som det seneste år har centreret sig primært om København og til dels også Aarhus, ikke sammenlignes med de stigninger, som udløste en boligboble i 2006.

Dengang var det nemlig spekulationer i at tjene på at købe og sælge boliger, der fik markedet til at spinne ud af kontrol.

- Folk i dag køber altså lejlighederne for at bruge dem. Der er kommet en uligevægt mellem efterspørgsel og udbud på ejerboliger, og København har ganske få ejerboliger, og det er med til at presse prisen op, men der spekuleres ikke i boliger, som vi så dengang, fortæller han.

Og godt det samme. Nykredits chefanalytiker og boligekspert Mira Lie Nielsen advarer nemlig om at forsøge at spekulere i værdi, hvis man er på udkig efter en ejerbolig.

- Man skal aldrig begynde at spekulere for meget i, om der "nu kommer et brat fald, og om det så er der, jeg skal slå til". Et boligkøb skal jo handle om, at du har et behov, så man skal tænke langsigtet, siger Mira Lie Nielsen.

Hun påpeger, at når man er villig til at optage et lån, der skal løbe over 30 år, er det omsonst at spekulere i mere kortsigtede gevinster eller tab. Det er alligevel umuligt at sige præcist, hvordan både boligmarkedet og landets økonomi ser ud til den tid.

Skal økonomerne alligevel pege på, hvor priserne er strammet mest og måske kan ende med at falde igen, er det hovedstaden, der står for skud.

- Det er min vurdering, at ejerlejlighedspriserne vil fortsætte opad om end ikke lige så hurtigt som tidligere. I foråret 2015 så vi jo kraftige stigninger som følge af, at de lange renter blev så historisk lave. Og der var mange, der brugte det som et påskud for at flytte og omlægge lån, og det blev et af de år, hvor allerflest danskere flyttede, især i hovedstadsområdet, siger Mira Lie Nielsen.

Hvis boligpriserne kommer meget højt op på baggrund af den unaturligt lave rente, så kan man godt forestille sig, at priserne i en periode vil falde, når renten stiger igen.

Men det er ikke det samme, som at der har været en boble, fordi en boble skyldes, at priserne stiger uden grund - men man kan jo se flere indikatorer på, hvorfor priserne stiger nu, slår Carl Liliegreen fast.

Han påpeger desuden, at Finanstilsynet har gennemført nogle effektive standarder for, hvordan og hvor meget boligkøbere kan låne, som skal forhindre, at Danmark igen havner med en regulær boligboble.

Gode råd til boligkøb under "boble"-trussel:

- Tag den med ro og gør intet overilet.

- Køb ikke dyrere, end at du kan tåle, at en eventuelt variabel rente øges.

- Spekuler ikke for meget i, om du kan tjene på ejerboligen.

- Det er kun i København og Aarhus, at priserne er steget i en sådan grad, at man kan frygte en boble, men prisstigningerne skyldes blandt andet de lave renter og misforhold mellem udbud og efterspørgsel.

Kilder: Curt Liliegreen og Mira Lie Nielsen, Boligøkonomisk Videnscenter og Nykredit

ritzau/FOKUS