Børn ned til 9-års-alderen optager og deler dansevideoer i appen musical.ly. Forældrene skal blande sig, mener børnepsykolog.

. Danske børn er ramt af en musicaldille. De 9 til 13-årige er begyndt at danse og mime til sange i appen musical.ly, hvor de deler små videoklip med deres venner og de 100.000 andre danske børn, som ifølge pladeselskabet Universal bruger appen.

Det virker sjovt og uskyldigt, men den nye virtuelle legeplads kan ende med at volde børnene problemer senere i livet, mener Pernille Tranberg, stifter af Digital-Identitet.dk. Hun kalder appen "et dybt uetisk foretagende" i et læserbrev i Politiken.

- En uheldig side af musical.ly er, at tjenesten får børn til at uploade deres videoer i det offentlige rum, uden at børnene nødvendigvis forstår, at materialet bliver der for altid, og at de risikerer at blive frygtelig kede af det, når de bliver større, fordi de nu synes, det er tåbeligt, skriver hun.

Pernille Tranberg opfordrer derfor forældre til at sikre sig, at deres børn bruger appen under et pseudonym og ikke optager videoer i omgivelser, hvor de kan blive genkendt. Hun foreslår også, at børnene ifører sig hat og solbriller, så de undgår at blive associeret med deres videoer, når de bliver ældre.

Hun bliver bakket op af børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, som opfordrer forældre til at tage en god snak med deres børn om den populære app.

- Det er vigtigt at tale med sin børn om det private og det offentlige rum. Hvis børnene vil bruge appen, skal forældrene forklare dem, at de stiller sig til skue. At børnene ikke kan vide, hvem der modtager videoen i den anden ende, eller hvordan seerne reagerer. Og hvad modtagerne kan bruge videoen til, siger hun.

Men samtidig må forældre forstå, at det er helt naturligt for børn at lege superstjerner, siger hun.

- Alle børn vil på et tidspunkt gerne optræde og efterligne, hvad de ser i fjernsynet. De vil være en smart dame eller en sej mand. Prøve at være lidt sexet eller være en anden. Det er en nødvendig leg, siger hun.

- Derfor er det ikke noget, man skal forbyde. Det er en drift, vi har for at finde en identitet, siger Margrethe Brun Hansen.

Men den naturlige leg har alligevel ændret sig, fordi den er rykket fra det private til det offentlige rum. Derfor er det forældrenes opgave at sætte sig ind i de apps, spil og universer, som børnene færdes i.

- Det er vigtigt at vise interesse for de apps, børnene bruger og selv lære teknikken. Vi kan ikke beskytte børnene, hvis ikke vi aner, hvad det går ud på. Og så må forældrene finde en måde at sørge for, at børnene er med i legen, men ikke deler videoer, som de bliver kede af senere hen, siger Margrethe Brun Hansen.

Men forældre skal også gribe i egen barm, mener børnepsykologen.

- Forældre må spørge sig selv: Har jeg egentlig selv en etik og moral over for det, jeg sender ud på nettet af mig selv og mine børn?, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra stifterne af musical.ly.

Fakta: Sådan beskytter du dit barn i appen musical.ly

- Sørg for at barnet bruger et pseudonym. Så kan børnene undgå at blive associeret med deres videoer, når de bliver ældre og for eksempel skal søge job.

- Forklar børnene, at de ikke skal uploade videoer, hvor de eller omgivelserne kan blive genkendt - for eksempel deres adresse eller andre identificerbare børn i baggrunden.

- Det er godt, hvis børnene skjuler deres ansigt eller gør det uigenkendeligt for ansigtsgenkendelses-software for eksempel ved at iføre sig hat og solbriller.

- Slå lokationen fra på barnets telefon, så I undgår, at tjenesten bag appen indsamler data om, hvor dit barn befinder sig.

Kilde: Pernille Tranberg

/ritzau/FOKUS