Når du føler en smerte, er det kroppens måde at fortælle dig, at der er noget helt galt. Derfor bør du altid reagere på den ubehagelige følelse.

Hvis det er kommet af sig selv, så går det væk af sig selv igen.

Det er ingen hemmelighed, at det er en udbredt tankegang. Problemet er bare, at det ikke hænger sådan sammen. Hvis du pludselig oplever en smerte et sted på din krop, skal du reagere på det.

- Du må ikke ignorere nogen smerter. Smerte er et symptom på, at der er et problem i kroppen, slår klinikchef ved Friklinikken i Region Syddanmark Christian Nielsen fast.

- Hvis du ikke plejer at have ondt og pludselig får ondt, så bør du få det undersøgt.

Han fremhæver især smerter i brystkassen og hjertet som akutte. Det kan både være en stikkende fornemmelse, en trykkende, brændende eller hvis du føler sig øm. Uanset hvad bør du altid kontakte din læge, hvis du føler smerte disse steder.

Det er overlæge ved Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet Jette Højsted enig i.

- Smerter i hjerteregion og i maven er alvorlige. Dem skal du tage seriøst. Smerter i de indre organer er værre end smerter i for eksempel led, forklarer hun.

Christian Nielsen påpeger, at hvis man ved, hvorfor smerten kommer, og at det er en smerte, man er vant til - for eksempel hvis man har dårlig ryg, så behøver man ikke kontakte din læge, medmindre smerten ændrer sig fra, hvad der er normalt.

Det er det samme, hvis du oplever en smerte, der pludselig forværres. Så er det også vigtigt, at du reagerer på den.

- Hvis smerten er ulidelig, skal man kontakte læge. Hvis det er en moderat smerte, så er det bedst at observere smerten. Det er tommelfingerreglen, men der er selvfølgelig en masse faktorer, der spiller ind, fortsætter Jette Højsted.

En god huskeregel er, at du bør mærke, om du har andre symptomer end bare smerten. En blodprop vil for eksempel give flere symptomer end bare smerte i brystet. Hvis smerten er isoleret, behøver du ikke frygte, men du skal altid reagere på en smerte.

Ifølge Christian Nielsen skal du tænkte på det, som brændte du din hånd på en kogeplade. Her vil du også normalt reagere på det og tage hånden væk, så smerten fortager sig. Det er en reaktion, og der bør altid være en reaktion på smerte, slår begge læger fast.

Fakta: Er du i tvivl om din smerte?

- Hvor har jeg ondt henne? Er det flere steder? Eller er det isoleret?

- Har jeg haft smerten før eller er det første gang, jeg har ondt det her sted?

- Hvor stærk er smerten? Er den ulidelig, eller kan jeg godt klare den?

- Hvis smerten ikke er for stærk, kan du se det an i et par dage. Går du rundt med smerten i over en uge, bør du straks kontakte læge.

Kilde: Jette Højsted, overlæge ved Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet.

/ritzau/FOKUS