Bugner dit rengøringsskab med klor, syre og skrappe spraydåser til badeværelset, så bør du overveje at kyle dem ud, mener rengøringsekspert.

. Hvad har du stående i dit rengøringsskab?

Har du kemikalier, klorin, sprit og syre, så kan du lige så godt kyle det ud - men ikke i toilettet. De mange giftige stoffer er nemlig helt unødvendige, mener pensioneret lektor og rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen, der også er kendt som Fru Grøn.

- Det vrimler med klor-rengøringsmidler, rodalon og desinficerende spraymidler. Det er slet ikke nødvendigt for en sund og rask familie, hvis man gør rent med vand og et miljømærket toiletrengøringsmiddel, samt en børste, siger hun.

Der er flere problemer med at bruge kemikalier som klorin i badeværelset, fortæller hun. Blandt andet er det usundt at indånde, og man skyller en masse unaturlige stoffer ud i naturen.

- Det kan udvikle klorglas, hvis det blandes med andre rengøringsmidler, og det fjerner også alle de gode bakterier, som skal styrke vores immunforsvar. Det er vigtigt at provokere sit immunforsvar, så man ikke lever sterilt, siger hun.

Selv om klorin er effektivt, hvis man vil slå bakterier ihjel, er det altså også giftigt, understreger Peder Worning, som er bioinformatiker på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Hvidovre Hospital.

- Det er ikke nødvendigt at bruge klorin. Hvis det ser rent og pænt ud, så er det som regel også det. Vand og sæbe kan sagtens bruges til rengøring og måske også nogle gange også som kalkfjerner, siger han.

Han fortæller, at vi slet ikke behøver at være så bakterieforskrækkede, og at størstedelen af bakterierne ikke er skadelige.

Men det betyder ikke, at du kan lade badeværelset samle støv og vente på, at kalkrenderne i toilettet og snavs i håndvasken bliver synlige.

Anne Grete Rasmussen mener, at du bør fatte toiletbørsten og skrubbe, hver eneste gang du skyller ud.

- Hvis man gør det, kommer der ikke kalkbelægninger, og man undgår, at der sidder smuds fast, siger hun.

Frygter du, at det kommer til at betyde en dyr udgift til toiletbørster, så kan du godt puste ud. Børsten skal nemlig ikke skiftes ud, før den er helt slidt, vurderer Peder Worning.

For hvis du sørger for at skylle børsten i toiletkummen, skal toiletrengøringsmidlet nok rengøre børsten.

Anne Grete Rasmussen fortæller, at børsten dog ikke må stå og søppe i vand i sin skål, så hun anbefaler at hænge den op på væggen i en holder.

Hvis børsten får mulighed for at tørre, hver gang den har været i brug, undgår man både lugt og bakterievækst.

Fakta: Tip til rengøring af badeværelset:

- Badeværelset skal gøres rent cirka en gang om ugen, hvor rækkefølgen er: Håndvasken, spejl, fliser og til sidst toilettet, før kluden smides til vask.

- Har du svært ved at gøre rent i revner og sprækker, kan du bruge en gammel tandbørste, eksempelvis rundt i toiletkanten eller ved vasken.

- Er der belægninger på væggen eller fliserne i badeværelset, kan du bruge en glasskraber til at fjerne belægningen.

Kilde: Anne Grete Rasmussen.

/ritzau/FOKUS