Hvis prisen afholder dig fra at købe mere økologisk, så se her, hvilke varer du kan bytte ud - næsten uden at mærke det på budgettet.

. Danmark har fået den grønne titel som verdensmestre i økologi, viser en undersøgelse fra Coops analyseafdeling. Vi er nemlig vilde med økologi - men desværre har prisen det med at lægge en dæmper på glæden.

Heldigvis er der en række varer, hvor du kan bytte fra konventionel til økologisk uden at få smerter i pengepungen.

Økologisk Landsforening opfordrer til at gå efter økologi i basisvarerne - altså dem, vi spiser meget af. Mælk, mel, havregryn, kartofler og gulerødder. De er typisk ikke så meget dyrere i økologisk udgave, fortæller foreningen til Ritzau Fokus.

Thomas Roland er chef for social ansvarlighed (CSR) i Coop peger på den samme tendens, nemlig at der ikke er den store forskel i råvareprisen mellem økologisk og konventionel mad på nogle af de mest basale varer - de varer som kommer næsten lige fra marken, bemærker han.

- Der, hvor forskellen er mindst, er på de varer, der er mindst forarbejdede, fortæller Thomas Roland. Det vil sige, at hvis varen går igennem et dyr, som skal fodres med økologisk foder, så bliver den tilsvarende dyrere.

Thomas Roland ser på prisforskellen mellem konventionelle og økologiske varer i den procentvise forskel og den absolutte forskel. Den absolutte forskel vil sige forskellen i kroner og ører, og det er ofte den, vi som forbrugere falder for.

- Vi ser det højeste salg af økologi på de relativt billige hverdagsvarer som æg, havregryn og mælk, hvor forskellen måske kun er et par kroner, siger Thomas Roland til Ritzau Fokus og tilføjer:

- Men i virkeligheden er forskellen fra den billigste konventionelle mælk til omkring fem kroner til den økologiske til omkring ni kroner i procent jo faktisk næsten en fordobling. Det tænker man ikke over, fordi der kun er tale om et par kroner.

CSR-chefen forklarer, at man i stedet kan regne på, hvor mange procent af varens pris forskellen fra konventionel til økologisk egentligt er. Her vil man typisk opdage, at selv om økologisk kød måske ser meget dyrere ud i prisforskel, så kan den procentuelle udvikling i pris fra konventionel til økologisk faktisk godt være mindre, end den er på eksempelvis æg og mælk.

Han tilføjer, at sammenligningen er svær at lave, fordi den billigste konventionelle discountvare ikke altid kvalitetsmæssigt kan sammenlignes med den billigste økologiske vare.

Nogle af de varer, der er lidt mere krævende at dyrke økologisk, er drivhusafgrøder som agurker og tomater, og her vil prisforskellen i procent også typisk være lidt større, tilføjer han.

Tre basisvarer du billigt kan bytte til økologi:

- Minimælk: 1 liter Egelykke minimælk koster 4,95 kroner, mens en liter økologisk minimælk fra Änglamark fås til 5 kroner. Det vil sige en forskel på bare 5 øre per liter.

- Yoghurt naturel: 1 liter af Kløvers konventionelle yoghurt naturel koster 10,50 kroner. Den økologiske yoghurt naturel fra Arla Harmonie koster 12 kroner. Det vil sige en forskel på 1,50 kroner per liter.

- Havregryn: 1 kilo First Price havregryn fås til 8,95 kroner. Økologiske havregryn eksempelvis Grøn Balance eller Levevis fås til 10,50 kroner per kilo. Forskellen er altså 1,55 kroner per kilo.

Kilder: Nemlig.com, Brugsen, Døgnnetto

/ritzau/FOKUS