Smertestillende kan nedsætte din empati, give blodpropper eller hovedpine. Læs, hvad nogle af danskernes foretrukne piller kan medføre.

. Panodil, Pamol, Pinex. Kært barn har mange navne. Fælles for dem er, at de er nogle af danskernes foretrukne smertestillende piller, hvis man for eksempel har fået hovedpine.

Men selv om pillerne med indholdsstoffet paracetamol langes over disken som håndkøb på apoteket og i supermarkeder, så betyder det bestemt ikke, at de skal sluges uden omtanke.

Ny forskning fra Ohio State University peger på, at paracetamol ikke bare nedsætter ens egen smerte men også nedsætter empatien med andres smerte.

Ifølge læge og forfatter Jerk Langer indikerer det, at smertestillende midler tilsyneladende går ind i hjernens kemi og påvirker vores følelsesliv, og det skal tages alvorligt.

- Jeg synes, at det klart illustrerer, hvordan paracetamol og andre smertestillende piller ikke er uskadelige bolsjer, som man kan poppe uden omtanke, selv om de forhandles overalt i håndkøb, siger læge Jerk Langer og uddyber,

- De påvirker hele kroppen. Der skal være en god medicinsk grund til at tage enhver slags medicin. Også paracetamol.

Så længe man holder sig til den anbefalede dosis omkring 4-6 gram i døgnet og kun bruger de smertestillende piller ved akut smerte som hovedpine eller menstruationssmerter, er det ifølge overlæge Gitte Handberg ugiftigt.

- Vi har et meget højt forbrug af paracetamol herhjemme stort set i alle aldersgrupper. Vi ved rigtig meget om, at det er et godt stof til korte behandlingsforløb på 1-2 uger, siger overlæge Gitte Handberg,

- Problemet opstår, når man bruger det på længere sigt. Hvis man går over den anbefalede dosis og særligt væsentligt over, så er der risiko for en frygtelig død, fordi leveren tager skade. Det er simpelthen toksisk og i større doser er det livsfarligt.

Læge Jerk Langer påpeger, at det er farligt at tage smertestillende gennem flere uger eller måneder på egen hånd, da man muligvis bare dæmper symptomerne på noget alvorligt, som ligger til grund for smerterne.

Almindelige smertestillende piller i den såkaldte gigtmedicingruppe - som tæller blandt andet Ipren og Kodymagnyl - kan også have alvorlig konsekvenser.

- De kan medføre mavesårsblødninger og blodpropper, og det er noget, man skal være bekymret for. Der er ikke nogen alder eller nogen dosis, hvor man kan sige, at så sker det ikke, fortæller Gitte Handberg fra Smertecenter Syd.

Før du tager smertestillende:

- Er det en akut smerte eller en kronisk smerte? Smertestillende med paracetamol er mest velegnet til de akutte smerter.

- Hvor ondt har du? Hvis smerten er til at udholde er piller nok ikke nødvendigt.

- Hvor længe har du taget smertestillende for smerten? Du skal gå til lægen, hvis det fortsætter mere end et par uger.

Kilder: Gitte Handberg, overlæge ved Smertecenter Syd, Jerk Langer, læge og forfatter

/ritzau/FOKUS