Flere kosmetikfirmaer er godt på vej mod at udfase brugen af mikroplastik, men andre halter efter, mener Greenpeace.

. Når du står foran spejlet på badeværelset om aftenen og børster dine tænder eller giver dit ansigt en grundig rensning med en dyr rensecreme, kan du være i færd med at gøre livet lidt sværere for små fisk eller fugle, der lever ved havet.

Flere af de kosmetik- og plejeprodukter, vi bruger i hverdagen, indeholder bitte små plastikstykker, som efter at være blevet skyllet ned i afløbet finder vej ud til verdenshavene. Og nogle af dem er så små, at man endnu ikke kender deres videre skæbne i havet.

- Hvis vi taler kosmetik, er det nanoplastik, der er problemet. Det ryger lige igennem rensningsanlæggene og ud i havet, hvor giftstofferne i havene binder sig til plastikken. Når levende organismer indtager plastikken, optager de dermed de giftstoffer, som sidder på plasten, forklarer professor Torkel Gissel Nielsen fra Institut for Akvatiske Ressourcer på DTU.

På den måde kan de mikroskopiske plaststykker fra dine plejeprodukter i sidste ende være med til at fylde fisk og skaldyr med giftstoffer.

Flere undersøgelser har påvist spor af mikroplastik hos fisk og skaldyr, og det har fået Miljøorganisationen Greenpeace til at tjekke op på kosmetikfirmaernes rolle i udledningen af mikroplastik.

Greenpeace har undersøgt 30 forskellige kosmetikmærker og rangeret dem efter miljøvenlighed i forhold til, hvor gode de er til at begrænse udledningen af mikroplastik. Og her dumper især fire store mærker ifølge organisationen.

Greenpeace placerer Estée Lauder, Revlon, Amway og Edgewell længst nede på bunden af ranglisten, mens Colgate-Palmolive, Henkel, Beiersdorf og LBrands bliver fremhævet som de bedste til at eliminere mikroplastik fra sine produkter.

Henkel står bag mærker som Schwartzkopf og Gliss, Beiersdorf står bag blandt andet Nivea, Eucerin og Labello, mens Colgate-Palmolive udover de to store mærker nævnt i navnet også dækker over produkter som Sanex, Vel og Ajax.

Miljøstyrelsen udgav i 2015 en undersøgelse af hvor mikroplastikken stammer fra. Rapporten peger på, at størstedelen af mikroplastik i havene stammer fra bildæk, skosåler og partikler fra maling.

Miljøstyrelsen skriver endvidere på sin hjemmeside, at hvis du vil undgå mikroplastik i dine kosmetikprodukter kan du vælge at bruge svanemærkede produkter, da svanemærket kosmetik ikke må indeholde mikroplast.

Fakta: Sådan undgår du mikroplastik i dine plejeprodukter

- Tjek varedeklarationen på dine plejeprodukter. Hvis der står, at produktet indeholder stoffer som Polyethylene og Nylon, kan produktet indeholde mikroplastik.

- Hvis du skal bruge et skrubbeprodukt, så tjek om det er baseret på salt eller sukker. Hvis ikke, kan produktet være baseret på et syntetisk stof.

- Kig efter svanemærket, som vil lede dig uden om plejeprodukter, der indeholder mikroplastik.

Kilde: Samvirke

/ritzau/FOKUS