Der er visse grøntsager, der har så højt et nitratindhold, at det kan give blåfarvninger af huden og opkast hos spædbørn. Læs her hvilke.

Vi får tudet ørerne fulde om, at vi skal spise mere grønt. Derfor kan det også være fristende at snige lidt selleri eller spinat hen på børnenes tallerkener.

Men er dit barn under et år, kan det faktisk være farligt at servere for mange grøntsager, fordi nitratindholdet i mange almindelige køkkengrøntsager er for højt.

Det forklarer Lulu Krüger, der er miljøkemiker i Miljø- og Fødevareministeriet.

- Indtag af store mængder nitrat er ikke godt for kroppen og kan hos spædbørn i værste tilfælde give opkastninger og blåfarvning af huden, siger hun til Ritzau Fokus.

Det skyldes, at nitrat bliver omdannet til nitrit i kroppen, hvilket gør, at kroppen bliver underforsynet med ilt. Derfor skal du holde igen med nitratrige grøntsager som rødbeder, spinat, fennikel, selleri, rabarber og rucolasalat.

- Som tommelfingerregel anbefaler jeg, at nitratrige grøntsager kun bør udgøre en tiendedel af mosen eller retten. Indgår de i en større mængde, bør den kun gives til barnet en gang i mellem, eksempelvis med 14 dages mellemrum, siger Lulu Krüger.

Det betyder dog ikke, at dit barn skal undvære grøntsager resten af tiden. Der er mange grøntsager, som du trygt kan give dit spædbarn, fortæller Charlotte Seeger, som er ernæringsspecialist og forfatter og stifter af siden babybite.dk.

Det er blandt andet gulerødder, broccoli, squash, søde kartofler, græskar, kartofler, avocado, pastinak og blomkål, som alle har et lavt nitratindhold.

- For det første er det vigtigt at udfordre ens babys smagsløg. Tilbyd så mange forskellige grøntsager, du overhovedet kan, og gerne inden barnet bliver omkring to år. Og server dem mange gange, siger Charlotte Seeger til Ritzau Fokus.

Hun fortæller, at man skal tilbyde grøntsagerne, men ikke tvinge barnet til at spise dem. Og hvis barnet ikke åbner munden, når du eksempelvis tilbyder dem en skefuld kartoffelmos, så forsøg at lade barnet lege med maden og spise det selv.

- Det handler om at udfordre sanserne. Lad babyen mærke maden imellem fingrene, dufte til den og så smage den. Det øger nysgerrigheden og er med til at give barnet et naturligt forhold til mad, siger hun.

Som udgangspunkt mener hun, at du skal fortælle og lade børnene se, hvad de spiser, og ikke skjule grøntsagerne i maden. Hvis du serverer grøntsager til hvert måltid, bliver de en naturlig del af maden, og så vænner barnet sig til bådet synet og smagen.

Opskrift: Gulerodsmos til børn over fire måneder

- 3 mellemstore gulerødder.

- 1 teskefuld fedtstof per portion.

- Eventuelt modermælk eller modermælkserstatning.

- Skræl gulerødderne, skær dem i mindre stykker og kog dem, til de er møre (cirka 10-12 minutter). Hæld kogevandet fra, eller gem lidt hvis du vil fortynde mosen, og blend gulerødderne. Tilsæt fedtstof og eventuelt modermælk, hvis mosen skal være mere flydende.

- Mosen kan opbevares et døgn i køleskabet eller kan fryses ned i små portioner. Hvis du vil fryse mosen ned, så vent med at tilsætte modermælk og fedtstof til efter optøning.

Kilde: Charlotte Seeger, ernæringsspecialist og forfatter på babybite.dk

/ritzau/FOKUS