Sidder du og hænger ind over bordet med skuldrene oppe om ørerne? Så får du måske ikke ilt nok rundt i kroppen.

. Det kan være svært at mærke, om der er plads til forbedring i ens vejrtrækning, men faktisk gør det sig gældende for de fleste, at der er særlige tidspunkter, hvor vores vejrtrækning bliver for overfladisk.

Det mener Aske Rask, som er personlig træner og underviser i det, han kalder den funktionelle vejrtrækning.

- Det er op ad bakke, når vi sidder ned. Når først vi sidder, læner vi os meget frem, særligt når man sidder foran en computer eller læner sig ind over et bord, forklarer han.

Han bakkes op af Lotte Paarup, indehaver af hjemmesiden åndedrættet.nu, hvor hun underviser i vejrtrækningsteknikker.

Lotte Paarup oplever, at danskerne generelt sidder for meget ned i løbet af en dag, og at dette begrænser bevægeligheden.

Det er ikke en garanti for en god vejrtrækning, at man bevæger sig, men bevægelse gør, at vi ikke sidder fastlåst i stillinger, som måske besværliggør vores vejrtrækning, forklarer hun.

- Mange arbejdsstillinger er meget monotone og ensformige over lang tid, og det i sig selv er et problem, da det ofte giver spændte områder i kroppen, som gør det svært at få plads til åndedrættet, fortæller Lotte Paarup til Ritzau Fokus.

Hun anbefaler, at man flere gange hver dag bruger et par minutter på at koncentrere sig om sin vejrtrækning og udføre nogle øvelser, der hjælper åndedrættet på vej.

- Koncentrer dig for eksempel om at tillade din krop at følge åndedrættets bevægelse på både ind- og udånding, så du ikke modarbejder den bevægelse, som åndedrættet skaber i din krop, forklarer Lotte Paarup.

Ifølge Aske Rask kan man også foretage strækøvelser, der skubber skuldrene tilbage og strækker brystmuskulaturen ud.

Han anbefaler fast træning af visse muskelgrupper, som kan give en bedre holdning og vejrtrækning i løbet af hele dagen i stedet for kun i forbindelse med de daglige øvelser.

- Det kræver træning at vende kroppen til at trække vejret på en anderledes måde og gøre det konsekvent uden at falde tilbage i uhensigtsmæssige bevægemønstre, siger han.

Derfor bør man enten begynde at træne eller tænke nogle ryg- og åndedrætsøvelser ind i ens eksisterende træning, som løsner op for brystet og styrker ryggen, så man står og sidder bedre i det daglige.

- Dødløft er en god øvelse for ryg og skuldre, hvor man også kan øve sig i at trække vejret ind, når man slapper af og puster ud i opspændet og holder en spænding i maven undervejs i øvelsen, forklarer Aske Rask.

Og så er det en god idé at undgå stress. Stress promoverer en overfladisk vejrtrækning og gør det sværere at trække vejret dybt, mener han.

- Derfor er god vejrtrækning også en mental øvelse. Man skal have krop og sind til at spille sammen, og det kan man ikke, når man er stresset, siger Aske Rask.

Lotte Paarup anbefaler, at man lærer at fokusere på sit åndedræt, når man skal tænke konstruktivt, gerne vil være mere til stede, oplever angst eller skal sove.

Øvelser til vejrtrækning:

- Luk munden og brug næsen til at trække vejret med. Det stimulerer den beroligende del af dit nervesystem og sænker tempoet på vejrtrækningen.

- Træk vejret så dybt som muligt, når du står i en presset situation. Gerne så dybt, at du fornemmer, at kroppen udvider sig på indåndingen og bliver mindre på udåndingen, og at luften når helt ned i maven.

- Ånd langsomt ud. Fokus på dine udåndinger giver også langsommere og bedre indåndinger. Udåndingen giver ro i vejrtrækningen, og når du ånder ud gennem næsen må du gerne tage en lille pause i vejrtrækningen, før du ånder ind igen.

Kilde: Lotte Paarup

/ritzau/FOKUS