Der er visse ting, du helt skal undlade at bruge et åbent netværk til.

København. Det kan være dyrt at gå på nettet i udlandet, og derfor er det let og ligetil at slutte sig til et åben wi-fi-netværk på caféen, hotellet eller i lufthavnen. Så er der igen forbindelse til omverdenen.

Men det er ikke sikkert, du er alene om forbindelsen.

Faktisk aner du ikke, hvem der står bag et åbent netværk.

- Vi ser, at der bliver lavet mange forfalskede netværk, som er gratis og åbne. Og rigtig mange falder i, fordi det er let og hurtigt. De har ofte et tillokkende navn eller lyder ligesom den café, man sidder på, men så sidder der en ved siden af og tapper ens data, forklarer Henrik Larsen, chef for DK Cert og medlem af bestyrelsen i Rådet for Digital Sikkerhed.

Han forklarer, at man ikke kan være sikker på, hvem der står bag, og hvis netværket er åbent, betyder det, at ens trafik ikke er krypteret. Det vil sige, at andre, som har kontrol over netværket, kan følge med i dine digitale bevægelser.

Det svarer faktisk til, at der er en, der sidder og ser med over skulderen og kan holde øje med alt, hvad du foretager dig, siger Mikkel William Nielsen, testansvarlig for blandt andet mobiltelefoner hos Forbrugerrådet Tænk.

Han understreger, at der altså ikke sidder folk og lurer med på alle åbne netværk, men at man bør tage sig sine forholdsregler.

Hvis du virkelig har brug for at komme på internettet på ferien, så brug et netværk, hvor der kræves en kode, som man får udleveret. Det kan for eksempel være på hotellet.

- Hvis du er et sted, hvor koden står på væggen, så ville jeg være lidt bekymret, for så har alle adgang, bemærker Mikkel William Nielsen.

Han tilføjer, at man godt kan bruge de åbne netværk, så længe man ikke foretager sig noget, der kan efterlade følsomme oplysninger til andre.

Hvis man for eksempel bare skal tjekke vejrudsigten eller dagens nyheder, sker der ikke nogen skade. Er det derimod mail-indbakken, Facebook-kontoen eller netbank, der lokker, ville Mikkel William Nielsen aldrig bruge det åbne netværk.

Her bør man i stedet overveje, om det er det værd at bruge sin egen dataforbindelse, hvis det er meget vigtigt:

- Det er jo ikke så dyrt længere at bruge sin mobiltelefon inden for EU, så man kan jo vælge at aktivere dataforbindelsen, hvis man har det i udlandet. Så kan man gøre det som en nødløsning, hvis man har roaming. Så må det koste det, det koster, men så skal du ikke være nervøs for at bruge din mail, siger Mikkel William Nielsen.

Det kan stadig være meget dyrt at bruge telefonen uden for Europa. Derfor er det er en god idé at undersøge, hvad prisen på data er, hvis du er taget langt væk på ferie, bemærker han.

Vil man slette alle sine digitale fodspor, er der også råd for det:

- Den rigtig sikre måde er, at man anvender en VPN-tjeneste, det vil sige en Virtuel Privat Netværksforbindelse. Det er en krypteret tunnel, man laver. Så selv om man er på et ukrypteret netværk, så har man en tunnel igennem det, som er krypteret, forklarer Henrik Larsen, chef hos DK Cert.

Fakta: Digital sikkerhed

- Brug aldrig et åbent netværk til at logge ind eksempelvis på din mail, Facebook eller netbank.

- Sørg for at holde alle enheder opdateret med de nyeste sikkerhedsopdateringer.

- Hav backup af dine data.

- Pas på din enhed. Lad være med at lægge telefonen på cafébordet.

- Overvej at bruge en VPN-tjeneste, hvis du ikke ønsker at efterlade nogen digitale fodspor.

Kilde: Henrik Larsen.

/ritzau/FOKUS