De store computerproducenter tilbyder efterhånden hæderlige bærbare computere til omkring 3.000 kroner.

. Det er ikke mange år siden, at en billig bærbar computer var lig med ventetid, en ventilator på overarbejde og et væld af ærgrelser over, at man ikke lige købte for 500 kroner mere arbejdshukommelse.

Sådan er det ikke i 2016.

I dag frister stort set alle de anerkendte mærkevareproducenter med prisbillige bærbare computere, som har specifikationer, der lægger op til en teknisk problemfri tilværelse. Det er dog ikke ensbetydende med, at man ikke skal se sig godt for, når man shopper bærbare computere.

En billig pris er lig med kompromisser, men i realiteten kan man ofte sagtens leve med noget under topmodellerne - så længe man har gjort sig klart, hvor svaghederne ligger.

Det vurderer blandt andet Leif Jonasson, chefredaktør for det største danske computermagasin Komputer for Alle.

Magasinet har haft 16 Windows-baserede bærbare til mellem 3.000 og 5.500 kroner under lup til i sit augustnummer, og chefredaktøren er grundlæggende imponeret.

- Det er klart, at de billigste bærbare ikke egner sig til tung videoredigering og lignende, men til dagligdagsbrug fandt vi, at alle de testede bærbare havde maskinkraft nok - også de billigste. Det positive er, at ingen af maskinerne faldt igennem, siger Leif Jonasson.

Resultatet af Komputer for Alles seneste test anser chefredaktøren for at være godt nyt. Specielt fordi computerproducenterne i hans optik nu har bevist, at de kan levere god kvalitet til lav pris.

Som kunde bliver man selvsagt nødt til at acceptere, at lavere pris påvirker specifikationerne. Skærmen, processoren og hukommelsen vil typisk være dårligere, men i Leif Jonassons optik behøver det ikke at være en gene, hvis ens behov er til privaten eller studiebrug.

Når man kigger efter billige computere, er Apples Mac-computere ikke i spil, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er alternativer. En af de computertyper, der vokser frem i disse år, er maskiner baseret på Googles styresystem Chrome.

Dem skal man ikke undervurdere, påpeger Magasinet Alt om Datas tekniske redaktør, Carsten Sørensen.

- Chromebooks er virkelig på vej frem - også i Danmark. De kører faktisk forbløffende godt og hurtigt. Styresystemet havde indledende nogle begyndervanskeligheder, der gjorde, at de f.eks. havde det svært med danskernes netbanker, men det er fortid nu. De er et reelt alternativ, siger Carsten Sørensen.

Kaster man sig ud i Chromebooks, skal man dog være opmærksom på, at man skal lære sin computer at kende helt fra bunden, og at det kan være lidt besværligt at håndtere eksempelvis andre systemers filer og regneark.

Det ændrer ikke ved, at der i dag er et alternativ på markedet til de billige Windows-baserede computere.

Fakta om billige bærbare:

- Store producenter som Asus, Acer, Lenovo, Toshiba og HP er efterhånden alle leveringsdygtige i bærbare, der til en pris på omkring 3.000 kroner vil kunne tilfredsstille de mest basale behov.

- Det er værd at søge hjælp og inspiration på nettet. Man skal dog huske, at små forskelle i computernavnene kan dække over store forskelle i computerindmaden og ydelsen.

- Der findes mange danske og internationale sites, hvor man kan søge i test og anmeldelser.

- Det uafhængige britiske testsite which.co.uk kan man mod betaling snuse til hobevis af anmeldelser.

/ritzau/FOKUS