Din hud har været pakket ind hele vinteren. Derfor er den ekstra sårbar over for den varme forårssol, vi nyder i øjeblikket.

København: Himlen er blå, luften er blevet mild, og solen er begyndt at varme. Det er svært ikke at krybe i sommertøjet og nyde, at sommeren i år tyvstarter i maj.

Men selv om kalenderen siger, at det stadig er forår, skal du huske solcremen - og den er faktisk særlig vigtig i forårsmånederne, forklarer Hans Christian Wulf, som er professor og overlæge ved Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital i København.

Særligt hvis du har en sart hud.

- Folk med sart hud kan ikke opholde sig mere end en halv time ude i eftermiddagssolen, før de bliver forbrændte, for her brænder solen med et UV-index på op til fem i øjeblikket, forklarer han.

Hudens modstandsdygtighed over for solens UV-stråling måles i SED, (Standard Erythermal Dosis), som er den dosis, man får af solens UV-stråling, siger Hans Christian Wulf, og sart hud tåler cirka to, mens en normal dansker ligger mellem tre og fire om foråret.

Men faktisk skal vi alle sammen passe ekstra meget på og huske solcremen i øjeblikket.

Efter en lang vinter, hvor huden har været pakket ind, er den mere sart over for solens stråler, end den er hen på sensommeren, påpeger Hans Christian Wulf.

- I løbet af vinteren bliver pigmentet i huden mindre, og tykkelsen af hornlaget, man har yderst på huden, bliver tyndere. Begge dele bidrager til, at man er mindre modstandsdygtig over for ultraviolet stråling, siger han.

Derfor er det altså særlig vigtigt at få solcremen på, selv ved de kortere ophold ude i solen, og heldigvis er det faktisk ikke så omstændigt at finde den rette, mener Peter Dalum, som er projektchef i både Trygfonden og i Kræftens Bekæmpelses solkampagne.

- I Danmark er faktor 15 tilstrækkeligt for langt de fleste, hvad enten de har en sart, lys hud eller er mørk i huden. Det er vigtigste er, at man får den smurt ordentligt på, siger han.

Mens mennesker med lys hud kun tåler en halv time i solen uden solcreme, kan folk med en mørkere hudtype tåle længere tid.

Men Peter Dalum råder til, at alle tjekker UV-strålingen i vejrudsigten, for vi kan ikke stole på kroppens signaler.

- Blæser det, vil vi jo ikke kunne mærke, hvor meget solen egentlig skinner, og så bliver vi snydt, siger han.

Er man blevet solbrændt, er der ikke meget, man kan gøre, andet end at holde sig fra solen og vente på, at det aftager igen.

Det er dog antallet af forbrændinger, man har fået i sit liv, der øger chancen for hudkræft, men man får det ikke nødvendigvis af en enkelt forbrænding, beroliger Hans Christian Wulf.

Sådan skal du smøre dig ind:

- Skal du solbade, skal du som voksen bruge 40 millimeter solcreme, mens børn skal bruge 20 milliliter. Er du i shorts og T-shirt, er det halv dosis.

- Vær grundig med solcremen. Vi glemmer ofte bagsiden af benene, ørerne og nakken.

- Smør solcremen ud, til den ikke længere kan ses.

- Sørg for, at kroppen er tør for vand eller sved, når du smører dig ind.

- Solcreme er typisk vand- og svedafvisende, men er du ude en hel dag, skal du dog smøres ind flere gange.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Trygfonden.

/ritzau/FOKUS