Hver fjerde kvinde skærer ned på isspisningen, fordi de frygter indholdet af fedt og sukker. Men kan der sagtens være plads til is i kosten.

. For de fleste står det svære valg mellem en softice eller en gammeldags isvaffel med kugler, når ekspedienten i isboden spørger: "Hvad skulle det være?"

Men mens de fleste guffer deres foretrukne valg i sig, vælger hver fjerde kvinde at springe isen over, fordi de frygter, der er for meget fedt eller sukker i. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Arla.

Selv om is står på de færreste slankeplaner, så behøver du dog ikke frygte at en enkelt is tvinger badevægten op i det røde felt. Det fortæller Lene Sølvkær Nielsen, der er klinisk diætist hos Østerbro Diætisterne.

- Har man spist en enkelt sodavandsis, har man ikke spist særlig meget fedt, siger hun.

Sodavandsis og sorbet er nemlig de mindst usunde is, du kan spise på grund af det lave fedtindhold. Faktisk er der cirka fem gange så meget fedt i en flødeis som i en sodavandsis, siger diætisten.

Der er dog sukker i det meste is, medmindre du direkte køber en sukkerfri is.

- Man kan gå efter is med et lavere indhold af sukker eller sukkerarter, men ellers skal man kigge på fedtindholdet, hvis man vil have en sund udgave. Jo mere fedt, desto flere kalorier, siger Lene Sølvkær Nielsen.

Hun forklarer, at man tydeligt kan se forskel på fedtindholdet ved en original flødeis, der er den mest usunde i køledisken, og en såkaldt mælkeis, der har et lavere fedtindhold.

Har du mod på selv at røre en is sammen, kan du skære yderligere på fedtet ved at bruge yoghurt som base og så tilsætte bær eller andet, der skal give smag, råder diætisten.

- Man kan også lave en sundere udgave af sodavandsis ved at fryse en stærk blanding af sukkerfri saftevand ned, siger hun.

Og det er slet ikke så svært at lave sunde og velsmagende is selv, der ikke har sukker eller fedt tilsat. Det forklarer Carolina Cia Bruun, der er kostvejleder og medejer af bloggen Green Goddess.

- En af basisingredienser i vores is er kokosmælk, som er naturlig og indeholder mange sunde fedtsyrer. Man får den cremede konsistens, men uden mælkeprodukterne, siger hun.

Carolina Cia Bruun er medforfatter på bogen "N'Ice Cream", der bringer sunde alternativer til flødeisen - faktisk så sunde, at de kan spises til morgenmad med god samvittighed, påstår Carolina Cia Bruun.

- Når man laver de her is, så er der så mange gode råvarer i, så det er meget mere velernæret end det, størstedelen af danskerne spiser til morgenmad, siger hun.

Ud over kokosmælk indeholder de sunde is blandt andet vaniljepulver, lakridspulver, kokospalmesukker, krydderier og dadler til at søde isen på naturlig vis.

Her er en opskrift til et sundere isalternativ:

N'Ice Cream Ispinde (cirka seks is)

- 4 deciliter friskpresset appelsinsaft

- 2 dråber appensinolie eller 1 teske finrevet appelsinskal

- 3 spiseskefulde honning

- 1 pasteuriseret æggehvide

- 6 jordbær til pynt

Kilde: Bloggen GreenGoddess.dk

/ritzau/FOKUS